Journal of the Korean Society of Food Science and Nutrition (한국식품영양과학회지)
- Volume 26 Issue 2
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- Pages.214-221
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- 1997
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- 1226-3311(pISSN)
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- 2288-5978(eISSN)
Identification of Volatile Essential Oil, and Flavor Characterization and Antibacterial Effect of Fractions from Houttuynia cordata Thunb -II. Flavor Characterization and Antibacterial Effect of Fraction from Houttuynia cordata Thunb by Prep-HPLC-
어성초 휘발성 정유성분의 동정과 분획물의 향특성 및 항균활성 -II. Prep-HPLC에 의한 분획물의 향특성과 향균활성-
- Kang, Jung-Mi (Institute of Health and Environment) ;
- Cha, In-Ho (Institute of Health and Environment) ;
- Lee, Young-Kuen (Dept. of Food Science, Miryang National University) ;
- Ryu, Hong-Soo (Dept. of Food and Life Science, Pukyong National University)
- Published : 1997.04.01
Abstract
The volatile essential oil isolated from Houttuynia cordata were separated to 11 fractions by Prep-HPLC, of these, a fraction(Fr. 6) which carried the characteristic Houttuynia cordata flavor(fishy) contained 2-undecanone,
어성초의 향특성과 항균효과를 검색하기 위하여 정유성분을 포집한 후 Prep-HPLC로 분획한 결과 11개의 분획물로 분리되었고, 각 분획물의 향 특성을 관능적으로 검색한 결과 한개의 분획물(Fr. 6)에서 어성초 특유의 비린내를 감지할 수 있었다. 이 분획물을 GC-MS로 확인한 결과 2-undecanone,