Identification of Volatile Essential Oil, and Flavor Characterization and Antibacterial Effect of Fractions from Houttuynia cordata Thunb -I. Identification of Volatile Essential Oil Compounds from Houttuynia cordata Thunb -I. Identification of Volatile Essential Oil Compounds from Huttuynia cordata Thunb-

어성초 휘발성 정유성분의 동정과 분획물의 향특성 및 항균활성 -I. 어성초의 휘발성 정유성분의 동정-

  • 강정미 (부산광역시 보건환경연구원) ;
  • 차인호 (부산광역시 보건환경연구원) ;
  • 이영근 (밀양산업대학교 식품과학과) ;
  • 류홍수 (부경대학교 식품생명과학과)
  • Published : 1997.04.01

Abstract

Since Houttuynia cordata is well known as a medicinal herb, due to its antibacterial activity on various microorganisms, present investigation was performed to identify the flavor compounds for volatile essential oil. Volatile essential oil was collected by simultaneous distillation-extraction(SDE), and then the oil components were separated on HP-5 capilliary column$(25m{\times}0.25mm\; i.d.)$ and identified those components by GC-MS. Fifty two compounds were isolated from the volatile essential oil of Houttuynia cordata and forty four were positively identified by GC-MS. The volatile compounds were composed mainly of terpenoids(25 classes), aldehydes(7 classes), alcohols(4 classes), ketones(3 classes), acids(1 class) and miscellaneous compounds(4 classes). Of these, the major compounds were ${\beta}-myrcene$, ${\beta}-ocimene$, decanal, 2-undecanone and geranyl propionate.

민간요법에서 각종 질병치료에 사용되고 있는 어성초의 항균활성 물질을 규명하기 위한 목적으로 연속증류추출장치를 이용하여 포집한 휘발성 정유를 GC-MS로 각 성분을 분리 동정했다. 그 결과 어성초의 휘발성 정유는 GC column에서 52종의 화합물로 분리되었으며, 이중 44종의 화합물이 GC-MS에서 동정되었다. 밝혀진 화합물들은 terpene류 25종, aldehyde류 7종, alcohol류 4종, ketone류 3종 및 기타 5종이며, 이들 중 주요 화합물은 ${\beta}-myrcene$, ${\beta}-ocimene$, decanal, 2-undecanone 및 geranyl propionate이었다.

Keywords