Inhibition Effect of ACE (Angiotensin Converting Enzyme) and Kinetics of Aloe Acethylmannan

알로에 아세칠만난의 ACE (Angiotensin Converting Enzyme) 저해효과 및 동력학적 분석

  • Ryu, Il-Whan (R & D Center, Kim Jeong Moon Aloe Co., Ltd.) ;
  • Shin, Yong-Seo (The Graduate School of Biotechnology, Korea University)
  • 류일환 (김정문 알로에 과학연구소) ;
  • 신용서 (고려대학교 생명공학원)
  • Published : 1997.12.01

Abstract

This study was researched to purify and characterize variety bioactive material acethylmannan from Aloe vera. Purified acethylmannan was mannose (67%), acetyl group (23%) and the rest glucose, galactose that consisting of long chain polydispered ${\beta}-1,4$ linked mannan polymers. The sugar and acetyl group in molecular were linked molar ration one third. $IC_{50}$ value (i.e that concentration which exhibits 50% more enzyme inhibition than control) on angiotensin converting enzyme were 0.58 mM. This compound were found to be a competitive inhibition of Angiotensin Converting Enzyme with apparent Ki values of 0.068 mM.

국내에서 재배된 Aloe vera에서 생리활성 물질인 acetylmannan을 분리 하고 그 제반의 특성을 규명하고 ACE저해효과 및 동력학적분석을 행한 결과 다음과 같은 결론을 얻었다. 알로에 베라 3.5 Kg으로 부터 에탄올에 불용성 다당체를 수득, 백색의 분말형태인 0.9 g의 acetylmannan을 얻었다. 분리한 acetylmannan은 탄수화물 67%를 함유하고 있으며 만노오즈는 60% 소량의 글루코오즈와 갈락토오즈로 이루어져 있고 아세틸기는 23%를 함유하고 있으며 acetyl group은 IR 스펙트럼에서 $1746\;cm^{-1}$, $1244\;cm^{-1}$ peak으로서 확인하였다. 과요오드 산화법에서 과요오드 음이온 소비량이 포름산 생성량에 비해 많고, 1, 4 글리코사이드 결합으로 이루어져 있음을 확인하였다. 또한 ACE에 대한 $IC_{-50}$ 값은 0.58 mM 이였으며, competitive 저해형식을 나타내었고. Ki 값은 0.068 mM 이였다.

Keywords