Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 29 Issue 6
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- Pages.1269-1274
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- 1997
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- 0367-6293(pISSN)
Inhibition Effect of ACE (Angiotensin Converting Enzyme) and Kinetics of Aloe Acethylmannan
알로에 아세칠만난의 ACE (Angiotensin Converting Enzyme) 저해효과 및 동력학적 분석
- Ryu, Il-Whan (R & D Center, Kim Jeong Moon Aloe Co., Ltd.) ;
- Shin, Yong-Seo (The Graduate School of Biotechnology, Korea University)
- Published : 1997.12.01
Abstract
This study was researched to purify and characterize variety bioactive material acethylmannan from Aloe vera. Purified acethylmannan was mannose (67%), acetyl group (23%) and the rest glucose, galactose that consisting of long chain polydispered
국내에서 재배된 Aloe vera에서 생리활성 물질인 acetylmannan을 분리 하고 그 제반의 특성을 규명하고 ACE저해효과 및 동력학적분석을 행한 결과 다음과 같은 결론을 얻었다. 알로에 베라 3.5 Kg으로 부터 에탄올에 불용성 다당체를 수득, 백색의 분말형태인 0.9 g의 acetylmannan을 얻었다. 분리한 acetylmannan은 탄수화물 67%를 함유하고 있으며 만노오즈는 60% 소량의 글루코오즈와 갈락토오즈로 이루어져 있고 아세틸기는 23%를 함유하고 있으며 acetyl group은 IR 스펙트럼에서
Keywords