Acknowledgement
Supported by : 기초과학연구소
The content of reducing sugars and sucroses was increased by cold- and PA-treatment in cotyledons of spring radish. But in cotyledons of fall radish, the content of reducing sugars, and sucroses was increased by cold treatment but was not increased by cold- and PA-treatment. Total free amino acids in cotyledons of spring radish were increased by cold treatment, but were not increased in cotyledons of fall radish. The results show that cold sensitive spring radishes were adapted by regulating of cellular osmosis and show that the physiological and biochemical metabolism of spring radish was much different from the fall radish. We report first that polyamine has synergetic effect with cold stress on cotyledons of spring radish, but not on cotyledons of fall radish.
몸무우의 자엽에 저온과 polyamine(PA)을 처리하면 세포내의 환원당과 설탕의 농도가 증가되었고, 가을무우의 자엽에 저온처리를 하면 환원당과 설탕의 농도가 증가되나, 저온과 PA를 동시에 처리하면 세포내에 당류의 농도가 증가되지 않았다. 몸무우 자엽에서는 저온처리에 의해 총 아미노산의 농도는 증가되나, 가을무우에서는 증가되지 않았다. 이 결과는 저온에 예민한 봄무우는 세포내의 삼투조절에 의하여 적응하며, 봄무우와 가을무우 사이에 생리 및 생화학적인 대사가 다름을 보여 주었다. 저온에 예민한 봄무우에서 PA는 저온처리와 함께 상승효과를 보이나, 저온 스트레스에 강한 가을무우에서는 PA 처리로 상승효과를 나타내지 못함은 처음 보고 하는 결과이다.
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