Korean Journal of Food Science and Technology (한국식품과학회지)
- Volume 27 Issue 6
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- Pages.997-1002
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- 1995
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- 0367-6293(pISSN)
Effects of Reaction Temperature, Time and Particle Size on the Physicochemical Properties of Chitosans
키토산 제조시 반응 온도와 시간 및 입자크기가 키토산의 물리화학적 특성에 미치는 영향
- Lee, Woo-Jin (Sama Venture Co.) ;
- Han, Beom-Ku (Department of Biotechnology, Ajou University) ;
- Park, In-Ho (Department of Biotechnology, Ajou University) ;
- Park, Seung-Heyon (Department of Biotechnology, Ajou University) ;
- Oh, Hoon-Il (Department of Food Science and Technology, Sejong University) ;
- Jo, Do-Hyun (Department of Biotechnology, Ajou University)
- 이우진 (삼아벤처) ;
- 한범구 (아주대학교 생물공학과) ;
- 박인호 (아주대학교 생물공학과) ;
- 박승현 (아주대학교 생물공학과) ;
- 오훈일 (세종대학교 식품공학과) ;
- 조도현 (아주대학교 생물공학과)
- Published : 1995.12.31
Abstract
In order to study the effects of reaction temperature, time and particle size on the physicochemical properties of chitosan, commercially available chitin was treated with 50%(w/w) NaOH. To obtain 78% of deacetylation, a treatment of 6 hours at
상업적으로 제조된 키틴으로 부터 키토산을 제조할 때 반응온도, 시간, 키틴의 입자크기가 제조된 키토산의 물리 화학적 성질에 미치는 영향을 검토하였다. 78% 이상의 탈아세틸화를 시키기 위하여서는