메기, Parasilurus asotus 사료의 최적 단백질 함량

Optimum Protein Levels in Diet for Fingerling Korean Catfish, Parasilurus asotus

  • 강석중 (통영수산전문대학 양식과) ;
  • 정우건 (통영수산전문대학 양식과)
  • KANG Seok-Joong (Department of Aquaculture, Tongyeong National Fisheries College) ;
  • JEONG Woo-Geon (Department of Aquaculture, Tongyeong National Fisheries College)
  • 발행 : 1993.02.01

초록

새로운 양식 대상종으로 메기의 생산량 증가를 위하여 사료 중 최적 단백질 함량을 설정 하고자 실험한 결과는 다음과 같다. 평균 체중 약 7g되는 메기 치어의 체중은 사료중 단백질 함량 $25\%\~55\%$ 사이에서 단백질 함량이 높은 사료를 공급할수록 증가하였으나, 근육 단백질의 증가는 $45\%$ 부근에서 최고치에 달하였으며, 그 이상으로 사료 단백질 함량을 증가시켜도 변화가 없었다. 단백질 효율 및 정미단백 이용율은 $25\%$ 부근에서 최고치에 달했지만 $45\%$ 부근에서 일시적으로 증가하여 단백질 함량 $45\%$ 실험구가 가장 양호한 것으로 나타났다. 따라서 멸치분을 단백질 원으로 하였을 때 메기 치어 사료의 최적 단백질 함량은 $45\%$로 사료된다.

Feeding trials were conducted for a test of the optimum dietary protein levels for the fingerling Korean catfish, Parasilurus asotus. The growth response was examined in terms of weight gain, feed coefficient. protein efficiency ratio and net protein utilization for 8 weeks at $23\~27^{\circ}C$. Within a range of 25 to 55\%$ crude protein levels in the diet, the body weight increased while the dietary protein level increased. Accumulation of protein in the body reached the maximum when the crude protein level in the diet was at $45\%$. These results indicate that the optimum dietary protein level of fingerling Korean catfish was about $45\%$ when anchovy meal was used as the protein source.

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