Comparative Studies on Streptomycin Producing Strains and Media

스트렙토마이신 생성균주들과 배지들에 대한 비교연구

  • Published : 1989.07.01

Abstract

When various strains of Streptomyces griseus and S. galbus were examined for the ability on the production of streptomycin in tryptic soy(TS) broth, S. griseus ATCC 27001 was found to be the best. S. griseus ATCC 12475 and ATCC 23345 showed also good growth and favorable production of streptomycin. Examination of various complex media reported in fermentation literatures for the industrial production of streptomycin indicated that glucose-soybean media-sodium chloride (GSS) broth and K (Chucken) broth gave higher yields of streptomycin than others studied by us. Examination of the ingredients of media producing streptomycin in high yield indicated that some components in soybean activated the production of streptomycin. Addition of meat extract enhanced the yield of streptomycin but it could be substituted with distillers solubles without much effect on the yield. Addition of corn steep liquor decreased the production of streptomycin.

스트렘토마이신 생산균주들인 Streptomyces griseus와 S.galbus strain들은 tryptic soy (TS) broth에 배양하여 항생제 생산을 조사하였을 때 S. griseus ATCC 27001이 가장 좋은 균주로 나타났다. 또한 S. griseus ATCC 12475와 ATCC 23345에서도 생장과 항생물질의 생산이 뛰어난 것으로 나타났다. 문헌에 보고된 streptomycin 생산배지들을 조사하여 본 결과 glucose-soybwan meal-sodium chloride (GSS) broth와 K (Chucken) broth에서, 조사한 다른 배지들에 비해 더 많은 양의 스트렙토마이신이 생성되었다. 이들 배지에 든 성분 중에 콩속에 든 특정한 성분이 스트렙토마이신의 생성을 활성화 시켰다. Meat extract를 soybean meal과 함께 가하여 주면 항생제 생성이 더 증가되었다. distillers' solubles도 meat extract와 유사한 활성이 관찰되나 com steep liquor를 가하여 주면 항생제 생산이 감소되었다.

Keywords