On the Chemical Analysis of Amino Acid of Yellow Corvenia

참조기의 아미노산 분리정량

  • 차월석 (조선대학교 공과대학 화학공학과) ;
  • 김종균김연순 (이리농림고등학교 식품가공학과 조선대학교 사범대학 가정교육과)
  • Published : 1989.07.01

Abstract

The contents of total amino acid and free amino acid in the protein of yellow corvenia were analysed quantitively by HPLC. The results were as follow; The contents of free amino acid of yellow corvenia flesh and yellow covenia roe were 323.0mg/100g and 932.5mg/100g, respectively. The contents of total amino acids of yellow corvenia flesh and yellow covenia roe were 33,2620.0mg/100g and 64,861.0mg/100g, respectively. The contents of essential amino acid of yellow corvenia flesh and yellow corvenia roe were 12,196.0mg/100g and 13,143.0mg/100g, respectively.

조기의 유리 아미노산, 총 아미노산의 조성을 규명하기 위해 HPLC를 사용하여 분리정량한 결과와 조지방, 조단백의 결과는 다음과 같다. 1. 조지방 함량은 조기 가식부 : 2.35%, 조기 어란 : 3.65%이고, 조단백질은 조기 가식부 : 46.92%, 조기 어란 : 67.40%로서 다른 어류보다는 조지방은 적으나 조단백질은 비슷하다. 2. 유리 아미노산의 총 함량은 조기 가식부가 323.0mg/100g, 조기 어린이 932.5mg/100g으로 조기 어란이 더 많이 함유되어 있다.

Keywords