A Study of Polyamine Biosynthetic Enzymes and Content of Polyamine in Ginseng

인삼에서의 Polyamine 합성에 관련된 효소와 Polyamine 함량에 관한 연구

  • 조병구 (한국인삼연초연구소) ;
  • 조영동 (연세대학교 이과대학 생화학과)
  • Published : 1989.06.01

Abstract

The polyamine and its biosynthetic enzyme In ginseng has been studied , We have found that putrescine was a major polyamine in ginseng seedling. Putrescine was increased with growth stage , and ADC activity was also increased as putnescine content. But ODC activity was not shown. ADC activity was shown l0% inhibition by spermidine and 20% inhibition by spermine but not affected by putrescine. in contrast to seed, spermidine was a major polyamine in two year old ginseng. The abundance was decreased in order of leaf, petiole, root, and stem. ADC activity seemed to parallel with polyamine content.

인삼에서의 polyamine의 함량과 그 합셩효소에 대해서 관찰하였다. 종자의 경우 주된 polyamine은 putrescine이며, 성장하면서 putrescine이 증가되고 있다. ADC는 putrescine의 증가와 같은 경향으로 활성도가 증가되고 있다. ADC는 활성도는 putrescine에 의해서는 별 영향을 안 받았으나, spermidine은 10%내외, spermine은 20% 정도의 inhibition을 받았다. 주로 많았으며, spermidine도 상당히 많았다. 오히려 putrescine이 상대적으로 적었다. 부위별로는 잎이 가장 많고 엽병, 뿌리 그리고 줄기 순으로 분포한다. ADC의 활성도 polyamine 함량과 같은 경향을 보인다.

Keywords