효소정련 견직물의 태에 관한 연구(II) - 조련정도가 효소정련견직물의 태에 미치는 영향 -

A Study on the Handle of the Silk Fabric Degummed with Enzyme - Effect of the Predegumming Degrees on the handle of the Silk Fabric Degummed with Protease -

  • 이용우 (농촌진흥청 잠업시험장) ;
  • 김중태 (숭전대학교 대학원 견유공학과, 농촌진흥청 잠업시험장, 숭전대학교 대학원 견유공학과, 농촌진흥청 잠업시험장, 농촌진흥청 잠업시험장)
  • 발행 : 1987.10.01

초록

견직물의 효소정련에 있어서 조련정도가 효소정련한 견직물의 특성에 미치는 영향을 구명하기 위하여 조련정도가 다른 효소정련견포에 대하여 KES-F System을 적용하여 역학적 특성 즉 인장, 굽힘, 약단, 압축 및 표면특성을 측정하고 태값을 산출하여 비교한 결과는 아래와 같다. 1. 능하부다이 견직물의 경우 조련연감율이 증가와 함께 포의 stiffness는 감소되고 smoothness는 향상되었으나 종합 태값인 soft feeling은 조련 20%에서 가장 우수하였다. 2. 크\ulcorner데신 견직물의 경우 anti-drape stiffness는 조련정도가 커지는데 따라서 증가되었으나 기타 특성과 종합 태값인 Flexibility with soft feeling은 조련정도와 상관이 인정되지 않았다.

This study was carried out for the optimum predegumming in the protease degumming process of silk fabrics by ocmparing the physical properties of silk fabrics degummed with different weight losses of predegumming. 1. In twill habutai, the stiffness of fabric was reduced and the smoothness was improved with increasing weight loss of predegmming, however, the soft feeling value which means the total handle value of medium fabric for lady, was maximum at 20% of predegumming weight loss. 2. In the case of crepe de chine representing thin fabric for lady, the anti-drape stiffness was relatively increased with 22% weight loss of predegumming. However, the other physical properties, such as the flexibility with soft feeling were less related to the degrees of predegumming.

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