Korean Journal Plant Pathology (한국식물병리학회지)
- Volume 2 Issue 2
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- Pages.89-95
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- 1986
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- 0256-8608(pISSN)
Antifungal Properties of Some Short Chain Fatty Acids against Phytopathogenic Fungi
식물병원균에 대한 몇가지 저급지방산의 항균특성
- Park Jong Seong (College of Agriculture, Chungnam National University) ;
- Kohmoto Keisuke (Faculty of Agriculture, Tottori University) ;
- Nishimura Shoyo (Faculty of Agriculture, Nagoya University)
- Published : 1986.05.01
Abstract
The five short-chain fatty acids such as isobutyric(C-4), butyric(C-4), isovaleric(C-5), valeric(C-5) and caproic (C-6) acids obtained from the extract of common purslane showed wide antifungal spectra against spore germination and mycelial growth of the twenty five phytopathogenic fungi tested in vitro, although there were differences in antifungal potency among them. The antifungal potency of each fatty acid varied significantly against different fungi in spore germination and mycelial growth. The seventeen fungi used for spore germination test and the sixteen fungi used for mycelial growth test can be divided into three groups depending upon differences in minimal inhibitory concentration of each fatty acid for them, respectively. Caproic acid was significantly more toxic to germination than to mycelial growth of the test fungi, while the other four fatty acids did not show such a significant differences in toxicity with a few of exceptions as shown in valerie acid. The longer the chain-length of fatty acid was, the higher the antifungal potency was shown. The normal fatty acids such as butyric and valerie acid were more toxic than their isomers to spore germination and mycelial growth of the test fungi. Each fatty acid was more toxic to spore germination of obligate parasites and some of facultative parasites, and mycelial growth of facultative parasites than to spore germination and mycelial growth of saprophytes, respectively.
쇠비름 즙액에서 얻은 5종의 저급지방산인 isobutyric(C-4), butyric(C-4), isovaleric(C-5), valeric (C-5), caproic(C-6) acids등이 그들 사이에 항균력의 차이는 있었지만 공시한 25종의 식물병원균의 포자발아나 균사생장에 대하여 폭넓은 항균스펙트럼을 보여주었다. 각각의 지방산의 항균력은 포자발아검정이나 균사신장검정에 있어서 공시균주에 따라 큰 차이를 보여주었다. 포자발아검정에 공시한 17종의 병원균과 균사신장검정에 공시한 16종의 병원균은 그들의 포자발아나 균사신장을 제각기 완전히 저해하는 각각의 지방산의 최저저해농도(MIC)에 따라 3군으로 나눌 수 있다. 이밖에도 이 연구의 결과에서 다음과 같은 가설을 제시할 수 있었다. 1) Caproic acid는 공시균의 균사신장보다 포자발아에 대하여 더욱 강한 독성을 보였으나 약간의 예외는 있었지만 그 밖의 지방산은 이와같은 독성을 보여주지 않았다. 2) 지방산의 사슬이 길수록 항균력도 강하다. 3) n-Butyric acid와 n-Valeric acid는 그들의 이성체보다 항균력이 강하다. 4) 각각의 지방산은 부생균의 포자발아나 균사신장에 대한 것보다 활물기생균이나 몇가지 조건적 기생균의 그것들에 대하여 더욱 강한 독성을 보여주었다.