Studies on the Purification of Bacterial Protease

세균성(細菌性) PROTEASE의 정제(精製)에 관(關)한 연구(硏究)

  • Seu, J.H. (Dept. of Applied Microbiology, Agr. College, Kyung-Pook National University) ;
  • Woo, D.L. (Dept. of Applied Microbiology, Agr. College, Kyung-Pook National University)
  • Published : 1969.04.30

Abstract

The purification methods of bacterial protease have been published by many workers, especially by the using of ion exchange resins. But in the practical application to obtain a comparatively purified enzyme, the known methods do not give always a satisfiable results. Here we developed an industrially applicable method for purification of bacterial protease with the using of tannin. By the adaptation of the optimal conditions of this method on the purification, a 150000 unit/g. (Fuld Gross unit) of protease sample could obtained.

본(本) 실험(實驗)은 Bacillus subtilis계(系)의 균주(菌株)가 생성(生成)하는 Protease를 Tannin을 사용(使用)하여 Complex를 형성(形成)시켜 이 비용성(非溶性) Complex를 회수(回收)하여 Tannin을 분리(分離)함으로써 효소(酵素)를 유기(有機) 용매중(溶媒中)에서 회수(回收)하는 방법(方法)을 확인(確認)한 것이며 Proteeas-Tannin Complex형성(形成)에 미치는 pH, 온도(溫度), 시간(時間) 등(等)의 영향(影響)을 조사(調査) 하였다. 그 결과(結果)는 Complex형성(形成)에 있어서 1. 최적(最適) pH는 6.0이었으며 2. 온도(溫度)의 범위(範圍)는 $40^{\circ}C$까지 별(別) 영향(影響)이 없었으며 3. Complex형성(形成) 시간(時間)은 30분간(分間)이 가장 적당(適當)하였으며 4. 효소(酵素) 농도(濃度)는 영향(影響)을 미치지 않았으며 5. 무기(無機) 염류중(鹽類中) $CaCl_2$와 NaCl의 존재(存在)는 Complex형성(形成)에 영향(影響)을 미처 결과적(結果的)으로 효소(酵素)의 회수율(回收率)을 저하(低下)시킨다는 결과(結果)를 얻었다.

Keywords