Studies on The Reduced Pressure Storage of Fruits( I ) -Comparision of The Reduced Pressure Storage to The Other Storages for The American Summer Pairman-

과실의 감압저장법에 관한 연구( I ) -감압저장과 타 저장과의 비교(축)-

  • Kim, K.S. (College of Agriculture, Kyungpook National University) ;
  • Park, Y.T. (College of Liberal Arts and Sciences, Kyungpook National University) ;
  • Hong, S.Y. (College of Liberal Arts and Sciences, Kyungpook National University) ;
  • Sohn, T.H. (College of Liberal Arts and Sciences, Kyungpook National University)
  • Published : 1969.04.30

Abstract

The reduced pressure storage of apple, American Summer Pairman, was investigated comparing with the other storage methods and the following results were obtained. 1. The reduced pressure storage was better to extend the storage life and freshness of apples than the controlled atomoshere storage. 2. Decreasing the pressure of chamber atmosphere to about 20 cmHg showed the best result among several pressure conditions. 3. As for the surface treatment of the apples, poly-ethylene film wrapping showed to be the most favorable method in a short-term experiment. In a long-term experiment, however, poly-ethylene film wrapping seemed to cause apples rot. Poly-vinyl acetate coating seemed to keep the apples from color changing, but it caused an unpleasant odor and a peculiar taste. No significant effect was observed in Gibberellin. 4. Total sugar and reduced sugar of apples were decreased after a certain period of increasing. Acid and Vitamin C, however, gradually decreased from the beginning of storage.

1968년 7월 30 일에 채취한 축을 시료로하여 12월 3일 까지 저장시험을 한 결과는 1. 현재까지 가장 저장효과가 양호하다고 알려져 있는 CA저장법보다 강압저장법이 우수하였다. 2. 감압도에 있어서는 저감압이 고감압보다 저장효과가 좋으며 본 실험에서 실시한 70cmHg, 60cmHg, 40cmHg 및 20cmHg중에서 20cmHg가 가장 저장효과가 양호하였다. 3. 사과의 표면처리에 따른 효과는 1)저장중의 중량감소를 방지하는데는 Poly-ethylene film포장이 가장 효과적이나 장기저장에 있어서는 과실의 생리장해로 인하여 폐과량이 증가 하였다. 2) Poly-vinyl acetate coating은 과실 원래의 색택유지는 매우 효과적이었으나 특이한 냄새가 생겨서 미각적으로 품위를 저하시켰다. 3) Gibberellin 처리시의 저장효과는 축에서는 전연 없었다. 4. 주요성분의 변화는 1) 전당 및 환원당은 각 저장구에 따라 다소의 차는 있으나 저장 초기에는 증가하고 저장이 계속 됨에 따라 감소하였는데 냉장 20cmHg 감압구(No. 11)에서 증가 및 감소율이 가장 낮았다. 2) 산 및 Vitamin C는 각 저장구 및 처리별에 따라 감소율에 차이는 있으나 저장기간 중 계속 감소하였으며 냉장 20cmHg 감압구(No. 11)에서 그 감소율이 가장 낮았다.

Keywords