Studies on the chemical composition of citrus fruits in Korea(II) -Changes of acid and sugar components with growth-

한국산(韓國産) 감귤류(柑橘類)의 화학성분(化學成分)에 관(關)한 연구(硏究) (II) -주요품종별(主要品種別) 당(糖) 및 산조성(酸組成)의 시기별(時期別) 변화(變化)에 관(關)하여-

  • Park, H. (Institute of Plant Environment O.R.D.) ;
  • Kim, Y.S. (Institute of Plant Environment O.R.D.) ;
  • Kim, Z.U. (College of Agriculture, Seoul National University)
  • 박훈 (농촌진흥청 식물환경연구소) ;
  • 김영섭 (농촌진흥청 식물환경연구소) ;
  • 김재욱 (서울 대학교 농과대학)
  • Published : 1968.04.30

Abstract

Changes of acids (total, titratable and combined form) and sugars (total, reducing and non-reducing) in the edible part and the rind of 17 varieties the in growing and ripening period were investigated. The results were summarized as follows. 1) The percentage of rind was notably decreased in growing period and slightly in the ripening period- It may suggest that the rates of translocation of metabolite from leaves to each part of fruit are different with growth phase. 2) The heavier the weight of fruit, the higher the percentage of rind was and the varieties having over 200 g per fruit showed the value over 30 in the rind percentage and over 15 in the number seeds per fruit. 3) Total acid contents in the rind were highest at the maximum grow th of fruit except in Citrus grandis having tie lowest value (below 20 me/100 g F.W). of total acid at maximum point in which total acid content is steadily increase. 4) Total acid and titratable acid in the edible part and total acid and combined acid in whole fruit life showed 0.933 and 0.970 of correlation coefficient significant at 1% level respectively, and most acid in the edible part was titratable acid(73%) whereas acid in the rind consists mostly of combined acid. 5) The content of combined acid in the ripening period increased in the edible part and decreased in the rind. It may be contributed to translocation of some cations from the rind to the edible part. 6) The grouping criteria on citrus fruit were applicable on melon, watermelon and tomatoes. 7) The contents of total sugar and non-reducing sugar in the edible part were continuously increased whereas the content of reducing sugar were decreased in certain varieties, notablly in citrus natsudaidai. The correlation coefficient between total sugar and reducing sugar in the edible part with ripening decreased as $0.849^{**},\;0.732^{**}.\;0.583^*$. ( $^{**}$: significant at 1% level and $^{*}:$: at 5%) 8) 61% of total sugar in the edible part was non-reducing sugar whereas 88% of total sugar in the rind was reducing form at the end of ripening and the correlation coefficient between total and non-reducing sugar in the edible part was 0.861 end total and reducing sugar in the rind was 0.972, both significant at 1% level. 9) Varieties having the percentage of the rind below 36 showed higher value than I in the ratio of total sugar in the edible part to one in the rind. It may suggest that there exists any intimate relation between relative sugar content and growth rate of fruit parts. 10) Citrus unshiu in Guje island showed lower values in the content of acid and sugar, and the rind percentage but higher sweetness index (the ratio of total sugar to titratable acid) comparing with the same variety in Jeiu.

제주산(濟州産) 감귤(柑橘) 14개품종(個品種)에 대(對)하여 생육시기(生育時期)에 따른 과실(果實) 부위별(部位別) 산(酸) 및 당조성(糖組成)의 추이(推移)를 조사(調査)하고 거제산감귤(巨濟産柑橘)을 분석(分析) 비교(比較)하였으며 혈연(血緣)이 먼 타과실(他果實)의 부위별(部位別) 산조성(酸組成)을 조사(調査)하여 다음과 같은 결과(結果)를 얻었다. 1) 과피율(果皮率)이 생육(生育) 초기(初期)에 크고 그후 완숙(完熟)에 이르기까지 점차 감소(減少)하며 이는 동화(同化) 산물(産物)의 전류(轉流)가 초기(初期)에는 과피(果皮)로 후기(後期)에는 과육(果肉)으로 더많이 전류(轉流)하거나아니면 과피(果皮)에서 과육(果肉)으로 전류(轉流)될 가능성을 보인다. 2) 과중(果重)이 클수록 과피율(果皮率)이 큰 경향을 나타내며 과실중(果實重)이 200이상(以上)의 것은 과피율(果皮率)이 30이상의 품종(品種)은 종실수(種實數)가 15개(個) 이상(以上)이다. 3) 과중(果重)이 최고점(最高點)에 이를때 과육(果肉) 전산함량(全酸含量)이 최고(最高)에 이르고 그후는 감소(減少)하는것이 대부분이나 최고전산(最高全酸) 함량(含量)이 20me/100g 이하로 가장 낮은 품종(品種)들은 수확기(收穫期)까지 계속 증가(增加)하였다. 4) 생육각시기(生育各時期)의 과육중(果肉中) 전산(全酸)과 적정산간(滴定酸間)에 r=0.933, 과피중(果皮中) 전산(全酸)과 결합산간(結合酸間)에 r=0.970으로 모두 1% 수준에서 유의성(有意性)이 있으며 과육(果肉)에서는 대부분 적정산(滴定酸)(73%)인 반면 과피(果皮)에서는 대부분이 결합산(結合酸)(88%)이다. 5) 결합산(結合酸)은 성숙단계(成熟段階)에 과육(果肉)에서 증가(增加)하고 과피(果皮)에서 감소(減少)하므로 과피(果皮)로부터 과육(果肉)으로의 염류(鹽類)의 전류(轉流)가 예상된다. 6) 산(酸)과 당조성(糖組成)의 부위별(部位別) 차(差)에 의(依)한 과실(果實)의 유형적분류방법(類型的分類方法)은 혈연(血緣)이 먼 수박과 도마도등(等에)도 적용(適用)될 수 있다. 7) 과육중(果肉中) 전당(全糖)과 비환원당(非還元糖)은 계속 증가(增加)하며 전당(全糖)과 환원당(還元糖)의 상관계수(相關係數)는 $0.849^{**}$ ,$0.732^{**}$ $0.583^*$으로 감소(減少)하고 환원당비율(還元糖比率)도 감소(減少)한다. ($^{**}\;1%$수준(水準)에서 유의성(有意性) $^{*}\;5%$) 8) 과육당(果肉糖)은 주로 비환원당(非還元糖)(61%)인 반면 과피당(果皮糖)은 주로 환원당(還元糖)(88%)이며 수확기(收穫期) 과육중(果肉中) 전당(全糖)과 비환원당간(非還元糖間)에 r=0.861, 과피중(果皮中) 전당(全糖)과 환원당간(還元糖間)에 r=0.972로 모두 1%(水準)에서 유의성(有意性)이 있다. 9) 과피율(果皮率)이 36% 이하(以下)의 품종(品種)은 과피당비(果皮糖比) (과육전당(果肉全糖)/과피전당(果皮全糖))가 1보다 크고 과피율(果皮率)이 36% 이상(以上)인 품종(品種)은 1이하(以下)로 당함량(糖含量)과 부위별(部位別) 생장속도(生長速度)에 관련성(關聯性)이 있는 것 같다. 10) 거제군(巨濟郡) 온주(溫州)는 제주산(濟州産)에 비(比)해 과피율(果皮率)이 적고 산(酸)과 당함량(糖含量)이 낮으나 감미비(甘味比)가 높았다.

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