Applied Biological Chemistry
- Volume 9
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- Pages.35-39
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- 1968
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- 2468-0834(pISSN)
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- 2468-0842(eISSN)
Factors stimulating the Growth of Lactic acid Bacteria in Cucumber Juice
오이에 대(對)한 유산균(乳酸菌) 생육촉진(生育促進) 인자(因子)에 관(關)하여
- Kim, H.S. (Dept. of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Seoul National University) ;
- Chun, J.K. (Dept. of Agricultural Chemistry, College of Agriculture, Seoul National University)
- Published : 1968.04.30
Abstract
Addition of one percent cucumber, as a Kimchi component, showed the stimulation of lactic acid fermentation, by reducing the lagphase, and resulted the early matured Kimchi. Alcohol-soluble fraction from cucumber serum accerelated the growth of Lactobacillus plantarum, p-1, p-2 newly isolated strains from cucumber pickle, but had no effect on the growth rate of Streptococus faecalis. The growth promoting activity was inactivated by dialysis against water and heat treatment at
오이 성분(成分)이 유산균(乳酸菌) 생육(生育)에 미치는 영향(影響)과 이로인(因)한 김치의 한숙현상(旱熟現象)을 연구(硏究)하여 다음 결과(結果)를 얻었다. 1) 김치의 조성재료(組成材料)로 1%의 오이를 첨가(添加)하므로서 김치 발효(醱酵)의 lagphase를 현저히 단축(短縮)시켜 발효(醱酵)를 촉진(促進)하는 한중현상(旱中現象)을 보였다. 2) Cucumber serum 중(中)에서 alcohol-soluble fraction은 Lactobacillus plantarum에 대(對)하여 생육촉진(生育促進) 효과(?果)를 보였으나 Streptococcus faecalis의 생육(生育)에는 영향(影響)이 없었다. 3) Alcohol-soluble fraction의 효과는 투석(透析) 및
Keywords