A Study on the Dental Discolouration Measurement due to the Temperature Variation

온도 변화에 따른 치아 변색 측정에 관한 연구

  • Published : 2008.10.31

Abstract

Enamel layer consists of carbonated hydroxyapatite of 85%, water of 12% and protein of 3% and lipid and tentin consists of carbonated hydroxyapatite of 47%, water of 20% and protein of 33% and lipid so if heat is increased in teeth and then teeth color is discolor. In case high temperature is applied in teeth, teeth color changed quality is measured about change of time for minimize teeth change of color. Spectroscopic light intensity special quality by change of time rise at specification temperature.

치아의 에나멜 층은 85%의 탄산수산화인회석, 12%의 물 및 3%의 단백질 및 지질로 이루어져 있고, 덴틴 층은 47%의 탄산수산화인회석, 20%의 물 및 33%의 단백질 및 지질로 이루어져 있기 때문에 치아에 열이 가해지면 색이 변질된다. 치아 치료 등에서 고온이 적용될 경우에 열에 의한 치아 변색을 최소화하기 위해서 본 논문에서는 시간의 변화에 따른 온도에 의해서 치아 색의 변화 특성을 측정하였다. 특정 온도에서 시간의 변화에 따른 분광학적 광강도 특성을 알아보았다.

Keywords