Effect of pH on the elaboration of pullulan and the production of high molecular weight pullulan by Aureobasidium pullulans.

  • Published : 2000.11.09

Abstract

The effect of on the cell growth, the elaboration of pullulan, the morphology and were the effect of on the molecular weight of pullulan were investigated. A. pullulans showed maximum pullulan production when initial pH 6.5 was 11.98 g/l in shake-flask culture. In batch culture, the maximum pullulan production of 15.16 g/l was obtained at an aeration rate of 0.5 vvm. The mixture of yeast-like form and mycelial form of cells was found at the constant pH 4.5, at which condition, the elaboration of pullulan was high, about 13.31 g/l. However, pullulan with its higher molecular weight (>1,000,000) was produced at the constant pH 6.5.

불완전 곰팡이의 일종인 Aureobasidium pullulans ATCC 42023 균주를 이용한 pullulan의 최적조건 및 pH 조절에 따른 pullulan의 생성 그리고 균체형태와 고분자 pullulan 생산에 미치는 영향을 조사 하였다. 삼각플라스크 내에서 최대의 pullulan 생산은 초기 pH 6.5일때 11.98 g/l의 pullulan을 생산하였고, 회분식 발효에서는 산소 공급속도 0.5 vvm일때 15.16 g/l의 최대의 pullulan생산량을 나타내었다. pH조절에 따른 실험에서는 pH 4.5일때 13.31 g/l의 pullulan 생산량을 보였고, 이때 균체의 형태는 효모형과 균사형태의 성장을 하였다. 그러나 분자량 생성면에서는 pH 6.5일때 100만 이상의 고분자가 가장 많이 생산되었다.

Keywords