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Latest Trends in the Mushroom Industry of the People's Republic of China

중국 버섯 산업의 최신 동향

  • Myung Soo Park (Major of Mushroom Science, Korea National University of Agriculture and Fisheries) ;
  • Minkyung Kim (Major of Mushroom Science, Korea National University of Agriculture and Fisheries) ;
  • Geon Sik Seo (Major of Mushroom Science, Korea National University of Agriculture and Fisheries)
  • 박명수 (국립한국농수산대학교 버섯전공) ;
  • 김민경 (국립한국농수산대학교 버섯전공) ;
  • 서건식 (국립한국농수산대학교 버섯전공)
  • Received : 2023.11.24
  • Accepted : 2024.03.21
  • Published : 2024.03.31

Abstract

China is the largest producer and consumer of mushrooms, and the development of China's mushroom industry poses a serious threat to Korea, which has similar mushroom production and consumption tendencies. China's mushroom industry produced only 50,000 tons around 1985 when statistical data began to be published, but by 2020, it has developed into an industry with annual production exceeding 40 million tons. The rapid development of the mushroom industry in China is due to high profitability, rapid funds turnover, rapid return on investment, active support from local governments, increased preference and consumption of healthy foods due to increased national income, expansion of overseas exports, and introduction of automated facility cultivation. Recently, there is a high possibility that mushroom production through automated facility cultivation in China will be excessive, so if measures are not taken, there is a high possibility that it will encroach on the Korean mushroom market. Therefore, in order to protect domestic mushroom farmers and industries, it is necessary to accurately identify and analyze the current status of China's mushroom industry.

중국은 버섯 최대 생산국이자 소비국으로, 중국의 버섯 산업 발전은 버섯 생산과 소비 성향이 비슷한 우리나라에 심각한 위협이 되고 있다. 중국의 버섯 산업은 통계자료가 공표되기 시작한 1985년 경에는 5만 톤 생산에 불과하였으나 2020년에는 년간 생산량이 4,000만 톤을 넘는 산업으로 발전하였다. 중국에서 버섯 산업이 급격한 발전은 높은 수익성과 빠른 자금 회전율, 빠른 투자비 회수, 지방정부의 적극적인 지원, 국민 소득 증가에 따른 건강 식품선호 및 소비 증가와 해외 수출 확대, 그리고 자동화 시설재배의 도입 등을 들 수 있다. 최근 중국도 자동화 시설재배에 의한 버섯 생산이 과잉될 가능성이 많기 때문에 대책을 세우지 않으면 국내 시장을 잠식할 가능성이 높다. 따라서 국내의 버섯 농가와 산업을 보호하기 위해서는 중국의 버섯 산업 현황을 정확히 파악하고 분석하여 대비해야 할 것으로 생각된다.

Keywords

References

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