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Mycelial growth and fruit body cultural characteristics of 'Manseon', a new Pleurotus ostreatus variety

느타리 신품종 '만선'의 균사배양 및 자실체 생육 특성

  • Chae-Young Lee (Gyeonggi-do Agricultural Research & Extension Services) ;
  • Jong-In Choi (Gyeonggi-do Agricultural Research & Extension Services) ;
  • Jeong-Han Kim (Gyeonggi-do Agricultural Research & Extension Services) ;
  • Yeon-Jin Kim (Gyeonggi-do Agricultural Research & Extension Services) ;
  • Jun-Yeong Choi (Gyeonggi-do Agricultural Research & Extension Services) ;
  • Chan-Jung Lee (Gyeonggi-do Agricultural Research & Extension Services) ;
  • Gab-June Lim (Gyeonggi-do Agricultural Research & Extension Services)
  • Received : 2023.06.02
  • Accepted : 2023.06.22
  • Published : 2023.06.30

Abstract

The oyster mushroom is a widely cultivated edible mushroom in Korea. It is a regionally specialized crop in Gyeonggi-do, where 68% of the national production is produced. The present study was conducted to develop a new, high-quality cultivar with stable cultivation. 'Manseon' is a new variety of oyster mushroom suitable for bottle culture. It was produced by mating monokaryons isolated from 'HB-18' and 'P15159-16'. The optimal temperature for 'Manseon' mycelial growth was 26-29 ℃ on potato dextrose agar (PDA) medium and for primordia formation and the growth of fruit bodies the optimal temperature was 18-19 ℃ on sawdust medium. Spawn running required 30 d, primordia formation required 4 d, and fruit body growth in the bottle culture required 4 d. Regarding the characteristics of the fruit bodies, the pilei were round and dark grayish brown, stipe color was white, and stipe shape was short and thick. The yield per bottle was 192.7 g/1,100 cc, which was 9% higher than that of the control strain (Suhan-1ho). The physical properties of springiness, cohesiveness, gumminess, and brittleness of stipe tissue were 87.9%, 77.4%, 445.1 kgf, and 389.6 kgf, respectively.

농가에서는 시장의 요구에 따라 '수한' 품종의 선호도가 높으나, 수한은 자실체의 형태 형성에 있어 환경에 예민하게 반응하여 재배에 어려움이 있다. 이에 고품질의 느타리를 안정적으로 재배하고자 품종을 육성하였다. 국내외에서 유전자원을 수집하고 교배하여, 특성검정 및 생산력 검정, 농가실증의 과정을 통해 육성된 느타리 신품종 '만선'의 주요 특성은 다음과 같다. 균사생장적온은 26~29℃, 발이 및 생육온도는 15~18℃, 재배일수는 38일로 대조품종 '수한1호' 유사하였고, 형태는 얕은 깔대기형으로 깊은 깔대기형인 대조품종과 구별되었다. 병재배에서 자실체 갓의 직경와 두께, 대굵기는 각각 35.6 mm, 15.1 mm, 82.8 mm로 대조품종에 비해 갓이 크고 대가 굵으며 짧은 형태를 나타내었다. 병당 수량은 1,100 cc(¢75 mm)병 기준으로 192.7 g으로 대조품종에 비해 9%증수 되었다. 품종을 대조품종과 대치배양시 대치선이 뚜렷하고, 균사체의 PCR 증폭 결과 밴드패턴이 모본 및 대조품종과 다른 양상을 보여 교배종임을 확인하였다. 경기도 안성, 양평 소재 병재배농가에서 실증한 결과, 대조품종 '수한1호' 보다 갓색이 짙고 수량이 우수하거나 동등하였다. 그러나 재배방법과 배지량의 차이가 자실체 크기와 형태, 수량에 영향을 미치는 것으로 추정되는데, 특히 양평 농가실증에서는 갓 개산이 빨랐다. 따라서 원하는 품질의 생산을 위해서는 표준화된 재배 방법이 필요하다. 신품종 느타리 '만선'은 시장 요구도가 높은 짙은 갓색과 굵은 대의 형태이며 자실체 발생이 균일하고 생육속도가 일정하여 느타리 재배 농가에서 안정적인 생산이 기대된다.

Keywords

Acknowledgement

이 연구는 농촌진흥청 공동연구과제(지역특화작목기술개발과제-과제번호 PJ0161362023)의 연구비 지원에 의해 수행되었으며, 이에 감사드립니다

References

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