최저임금이 물가에 미치는 영향

The Effect of the Minimum Wage on Price

  • 전병힐 (한국외국어대학교 국제통상학과) ;
  • 송헌재 (서울시립대학교 경제학부) ;
  • 신우리 (한국여성정책연구원)
  • Jun, Byung-hill (Department of International Economics and Law, Hankuk University of Foreign Studies) ;
  • Song, Heonjae (Department of Economics, University of Seoul) ;
  • Shin, Woori (Korean Women's Development Institute)
  • 투고 : 2020.10.27
  • 심사 : 2021.01.07
  • 발행 : 2021.03.31

초록

본 연구는 최저임금의 조정이 생산자 물가지수와 주요 외식비에 미치는 영향을 살펴보았다. 최저임금의 효과를 식별하기 위해 산업·지역 간 임금분포의 차이로 인해 최저임금에 영향을 받는 근로자 비율에 차이가 있다는 사실을 이용하였다. 분석 결과, 최저임금 관련 근로자 비율과 생산자 물가지수 및 주요 외식비 간에 유의한 상관관계가 있음을 확인하였다. 구체적으로 최저임금 관련 근로자 비율이 1%p 증가할 때, 생산자 물가지수는 0.77~1.68%, 주요 외식비는 0.16~1.86% 올라가는 경향이 존재한다고 추정되었다. 이는 분석기간 동안 생산자 물가지수 및 주요 외식비의 연평균 상승분 중 각각 0.82~3.01%와 4.45~47.04%가 최저임금 조정과 관련 있음을 의미한다.

The objective of our study is investigating the effects of the minimum wage on a producer price index (PPI) and selected restaurant menu prices. As an identification strategy, we exploit inter-industrial and inter-regional variations in the share of workers who are affected by the minimum wage. Estimation results show a significant relationship between the share of workers affected by the minimum wage and prices. Specifically, a PPI and selected restaurant menu prices tend to rise by 0.77~1.68% and 0.16~1.86%, respectively as the share of workers affected by the minimum wage increase by 1%p. These estimates imply that during the period of our analysis 0.82~3.01% and 4.45~47.04% of overall changes in a PPI and selected restaurant food prices are associated with the adjustment in the minimum wage.

키워드

과제정보

제1저자는 2020년도 한국외국어대학교 교내연구비 지원에 감사드린다.

참고문헌

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