초록
에센셜 오일(essential oil)은 1 개의 단일 식물형 및 식물종이 만들어낸 향이 나는 식물 재료를 물리적인 방법으로 얻어낸 휘발성 물질로 방부, 살균, 항균 효과가 뛰어나 화장품, 향료, 아로마 테라피 치료 등의 목적으로 폭 넓게 사용되고 있다. 에센셜오일은 추출 및 농축과정을 거치게 되는데 이때 재배 과정 중 살포된 농약 또한 추출 및 농축이 됨으로써 인체에 유해할 수 있다. 본 연구에서는 에센셜 오일 중 320 종의 잔류농약을 분석하기 위하여 LC-MS/MS와 GC-MS/MS를 이용하였으며 기존의 정제과정인 hexane 대신 freezing 과정을 이용하여 전처리방법을 개선하였다. 에센셜 오일을 분석한 결과 기준치가 설정되어 있지 않은 chlorpyrifos, piperonyl butoxide, silafluofen 성분이 basil oil 및 clove leaf oil에서 검출되었다. 따라서 에센셜 오일에 대한 잔류농약 모니터링이 지속적으로 필요할 것으로 판단된다.
Essential oil is a volatile substance obtained by physically obtaining fragrant plant materials made by one single plant and plant species, and is widely used for cosmetics, fragrances, and aroma therapy due to its excellent preservation, sterilization, and antibacterial effects. When essential oil would undergo the extraction and concentration processes, the agricultural chemicals thereof would be extracted and concentrated only to be harmful to the human body. This study analyzes 320 residual agricultural chemicals concentrated in the essential oil, and to this end, LC-MS/MS and GC-MS/MS are used, while the freezing process is applied instead of the conventional refining process hexane, to improve the preprocessing method. As a result of analyzing the essential oil, such ingredients as chlorpyrifos, piperonyl butoxide and silafluofen have been detected in Basil oil and Clove leaf oil. Hence, it is perceived that the residual agricultural chemicals should continue to be monitored for the essential oil.