Abstract
Korea's seaweed is using a method that is not suitable for the automated process and quality are significantly lower than the export volume of 20,000 tons or more. Therefore, in this paper, we improved the existing dry steaming weight control device and electronicized the remote control system and the existing dry steaming weight control device. This is implemented with precise and detailed device, unlike the dry seaweed weight control method using the conventional valve which depends on the user's feeling and experience. Also, because it is a remote control system, it can help to produce seaweed safely even if you don't climb on the machine. The Seaweed weight control device implemented is expected to contribute greatly to the automation process and industrial growth of the steeply growing dry laver production and export industry.
우리나라에서 마른 김은 자동화 공정에 맞지 않은 방식을 그대로 사용 중에 있다. 따라서 본 논문에서는 기존 마른 김 중량 조절 장치를 개량하였으며, 원격 제어 시스템과 기존의 마른 김 중량 조절장치를 전자기기화 하였다. 이는 사용자의 감과 경험에 의존하는 기존의 밸브를 이용한 마른 김 중량 조절 방식과 달리 정확하고 세밀한 장치로 구현하였다. 또한 원격 제어 시스템이기에 장치 위를 올라가지 않더라도 안전하게 마른 김을 생산할 수 있다. 이렇게 구현된 마른 김 중량 조절장치는 가파르게 성장하는 마른 김의 생산 및 수출 산업의 자동화 공정과 산업 성장에 큰 기여를 할 것으로 기대된다.