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Effect of Low Molecular Chitosan on the Surface Properties and Oral Bacteria Adhesion of Dental Cement

저분자 키토산이 치과용시멘트의 표면특성과 구강세균 부착에 미치는 영향

  • Received : 2019.01.21
  • Accepted : 2019.02.12
  • Published : 2019.02.28

Abstract

In this study, low molecular weight chitosan (LC) was added to dental cement liquid at 0, 0.5, 1.0, and 2.0 wt% by weight for surface properties and oral bacteria adhesive of dental cement. The evaluated by net setting time and surface properties of surface energy on the surface roughness. The degree of oral bacterial adhesion was assessed using two strains of oral bacteria, S. mutans and E.coli. The results showed that the setting time at the LC0.5 group increased no statistically difference was observed (p<0.05). The surface roughness statically significant LC2.0 group and oral bacteria adhesion experiment results in contrast to the control group LC0, LC-added experimental group showed a somewhat lower adherent surface statistically significant difference was observed (p<0.05). It seems that this LC proved that surface properties and oral bacteria adhesion effect was demonstrated. Therefore, it was suggest that the additional effects of LC and research on a wide range of substances.

본 연구는 치과용시멘트의 표면특성과 구강세균 부착을 위해 치과용시멘트액에 저분자키토산(Low molecular chitosan: LC)을 무게비로 0, 0.5, 1.0, 2.0 wt%를 첨가하였다. 시멘트의 경화시간과 표면특성으로 표면에너지와 표면거칠기를 평가하였다. 구강세균 부착정도는 구강세균 S. mutans, E.coli 2개의 균주를 이용하여 평가하였다. 실험 결과 경화시간은 LC0.5실험군에서 증가하였으나 통계적 유의한 차이는 나타나지 않았다(p<0.05). 표면거칠기는 LC2.0실험군에서 유의한 차이를 보였으며 구강 세균 부착실험 결과 저분자키토산을 첨가한 실험군 모두 통계적으로 유의하게 낮은 부착양상을 보였다(p<0.05). 본 연구로 저분자키토산의 표면특성과 구강세균 부착억제효과가 있음을 입증하였다. 향후 저분자키토산 첨가양에 따른 효율성과 폭 넓은 물성 연구가 필요할 것으로 사료된다.

Keywords

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Fig. 1. Contact angle measurement by using contact angle analyzer (distilled water image). (A):LC0, (B):LC0.5, (C):LC1.0, (D):LC2.0

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Fig. 2. Mean values of net setting time

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Fig. 3. Mean values of surface roughness(Ra)

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Fig. 4. Mean values of surface energy

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Fig. 5. Oral bacteria adhesion of S .mutans and E. coli. Each bar diagram represents the mean value with standard deviation. (A) S. mutans, (B) E. Coli

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Fig. 6. Adhesion of live bacterial by CLSM (x10). E. coli:(A)LC0, (B)LC0.5, (C)LC1.0, (D):LC2.0. S. mutans:(E)LC0, (F)LC0.5, (G)LC1.0, (H)LC2.0.

Table 1. Comparison of mean values and standard deviations of oral bacteria adherence

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