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A Study on the Influence of Characteristics of Service Nature Dynamic Capability on Organizational Innovation of Small and Medium size Manufacturing Firms

서비스 본질 특성과 동태적 역량이 중소제조기업의 조직혁신에 미치는 영향

  • Received : 2018.01.30
  • Accepted : 2018.03.19
  • Published : 2018.03.31

Abstract

This study is an empirical study to examine the effect of the characteristics of service nature of Korean small and medium manufacturing firms on organizational innovation. It is essential to know service in order for Korea, which has a strong image as a fast follower, to enhance the competitiveness of Small and Medium size Manufacturing firms. By analyzing the service characteristics phenomenon, it is possible to understand the service nature characteristics and to strengthen the capacity to meet them. In order to gain a new resource while achieving organizational innovation, the manufacturing industry can produce new demand for the main products with competitive advantage. The characteristics of service nature are derived from relationship, equality, interactivity, and experiential value. In order to enhance the competitiveness of small and medium size manufacturing firms, core competencies required for organizational innovation are set as dynamic competencies, and to prove it. The dynamic capacity was found to affect the relationship, interactivity, and experience value. It is proved that it is an important factor to promote organizational innovation as a capability to identify and actively utilize organizational innovation opportunities ahead of competitors in a rapidly changing environment. It is needed to confirm that large corporations, midsize companies, and overseas companies can achieve the same results.

본 연구는 한국 중소제조기업의 서비스본질 특성이 조직혁신에 미치는 영향을 실증적으로 검증하기 위한 연구이다. 빠른 추격자(Fast Follower)로서 이미지가 강한 한국이 중소제조기업의 경쟁력을 제고하기 위해서는 이제 서비스를 아는 것이 필수적이다. 서비스 특성 현상을 분석하여 서비스 특성이 나타내는 본질적 의미를 이해하고 이에 맞는 역량을 강화시켜 조직혁신을 이뤄내면서 새로운 경쟁원천을 확보할 때 제조업이 경쟁우위를 가지고 주력제품에 대한 수요를 새롭게 만들어낼 수 있다. 본 연구에서는 서비스 본질의 특성을 관계성, 수평성, 상호작용성, 경험가치로 도출하였고, 중소제조기업의 경쟁력을 제고하기 위한 조직혁신에 필요한 핵심역량을 동태적 역량으로 설정하여 영향관계를 검증하였으며, 이를 통해 서비스본질 특성의 가치를 확인하였다. 서비스 본질의 특성 중 관계성, 상호작용성, 경험가치는 동태적 역량에 영향을 미치는 것으로 검증되었으며, 이를 통해 급변하는 환경 속에서 경쟁기업에 앞서 조직혁신의 기회를 파악하고 이를 적극적으로 활용할 수 있는 능력이 서비스경제시대 조직혁신을 견인할 수 있는 핵심역량임이 밝혀졌다. 향후에는 본 연구를 중견기업과 대형 제조기업으로 확대시키는 후속연구가 필요하다.

Keywords

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