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The Monitoring System of Temperature and Humidity on Vehicle for HACCP

HACCP을 위한 차량용 온습도 모니터링 시스템

  • Kim, Joon-bae (Department of Electronics Engineering, Cheongju University) ;
  • Kang, Moon-sung (Department of Electronics Engineering, Cheongju University)
  • 김준배 (청주대학교 전자공학과) ;
  • 강문성 (청주대학교 전자공학과)
  • Received : 2018.03.14
  • Accepted : 2018.04.16
  • Published : 2018.04.30

Abstract

HACCP is scientific Sanitary control system to ensure food safety with autonomous, systematic and effective way by analysing hazard element that can be occurred in each steps until an end consumer takes food including raw material status, manufacturing, processing, storing, distributing, cooking and specifying the critical control point. In this paper, the temperature and humidity are measured during the transport of food, the stage of its distribution, to ensure systematic and effective management of HACCP, and we designed a monitoring terminal that uses this information to send it to servers periodically and a firmware that implements it. We have confirmed that the data transmitted by the terminal, including the information measured in sub-net, was well stored on the server and the response from the server is well received by the terminal. It is expected to be used for the management of food history, data tracking and statistical data in the future. This system is also considered to be an applicable system for group cafeteria such as schools or workplaces and logistics warehouses for raw materials or food storage and so on.

HACCP이란 식품의 원재료부터 제조, 가공, 보존, 유통, 조리단계를 거쳐 최종소비자가 섭취하기 전까지의 각 단계에서 발생할 우려가 있는 위해요소를 규명하고, 이를 중점적으로 관리하기 위한 중요관리점을 결정하여 자율적이며 체계적이고 효율적인 관리로 식품의 안전성을 확보하기 위한 과학적인 위생관리체계라고 할 수 있다. 본 논문에서는 HACCP의 체계적이고 효율적인 관리를 위해 식품의 유통 단계인 운송과정에서의 온도 및 습도를 측정하고, 이 정보를 통신망을 이용하여 주기적으로 서버에 전송하는 모니터링 단말기 및 이를 구현하는 firmware를 설계하였다. Sub-net에서 측정된 정보를 포함하여 단말기에서 전송된 데이터가 서버에 잘 저장되었으며 서버에서 보낸 응답도 단말기에 잘 수신됨을 확인하였다. 향후 이를 이용하여 식품의 이력관리 및 데이터 추적, 통계자료로 활용할 수 있을 것으로 기대된다. 또한 본 시스템은 학교나 직장 등 단체 급식소, 원재료나 식품 보관 등의 물류창고 등에서도 응용할 수 있는 시스템이 될 것으로 사료된다.

Keywords

References

  1. K. Y. Jang, "Food safety by HACCP", Safe Food, Vol. 12, No. 2, pp. 92-93, June. 2017.
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Cited by

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