DOI QR코드

DOI QR Code

A Study on the Field Application through the Improvement of Scoring System for HACCP Evaluation Items of Cattle Farm

소 농장 HACCP 평가항목의 점수부여 체계 개선을 통한 현장 적용 연구

  • 백승희 (한국식품안전관리인증원) ;
  • 남인식 (한경대학교 동물생명환경과학과)
  • Received : 2018.10.23
  • Accepted : 2018.11.20
  • Published : 2018.11.30

Abstract

This study was conducted to establish scores according to the importance levels of each HACCP evaluation item in cattle farm. The importance levels and score of each HACCP evaluation item was derived through the non-compliance rate and severity levels of hazard. In order to change the score criteria according to the importance of each HACCP evaluation item, we analyzed the importance of each HACCP evaluation item by using the portfolio mapping method according to the occurrence frequency and severity levels of hazard. The scores were classified into 3 point, 2 point, and 1 point, respectively, by classifying the importance of each category as 'high', 'middle' and 'lower'. Accordingly, we have established a now scoring system of each HACCP evaluation item through this study. Through the result of this study, the objectivity of the comparative evaluation was verified by implementing the currently used HACCP evaluation item to the cattle farm. In conclusion, Implementation of the result of this study to cattle farm may help to increase the objectivity and also improve more safety and hygienic cattle management and raw milk production.

본 연구는 동일한 평가점수 체계를 이용하여 HACCP 심사를 하고 있는 소 농장 HACCP 평가항목에 대한 문제점을 개선하기 위한 방안으로 최근 3년간 심사결과 지적비율 분석, 위해의 심각도 수준 분석 그리고 중요도 수준 분석 등을 평가항목별로 분석하여 이를 토대로 평가점수를 차등 부여하였다. 최근 3년간 지적사항 발생비율을 조사하여 평가항목별로 발생 비율을 조사하였다. 위해의 심각도 수준은 한국식품안전관리인증원의 심사관 자문을 통해 해당 평가항목이 가축(원유) 또는 인체에 미치는 영향이 안전성에 직접 관련 된 경우와 시정조치에 많은 시간이 걸리는 경우에는 '상(3점)', 해당 평가항목이 가축(원유) 및 인체에 미치는 영향이 안전성에 간접적으로 관련된 경우(위해정도가 상대적으로 낮은 경우)와 시정조치에 많이 시간이 걸리는 경우에는 '중(2점)', 해당 평가항목이 가축(원유) 및 인체에 미치는 영향이 안전성에 간접 관련된 경우와 즉시 시정이 가능한 경우에는 '하(1점)'으로 설정하였다. 지적사항 발생비율과 위해의 심각도 수준을 이용하여 포트폴리오 맵을 사용하여 선행요건 관리 분야에서 최종적으로 중요도가 높은(발생비율, 위해 심각도가 높은 영역에 포함된 평가항목) 항목으로 11개(19.0%,) 중요도가 중간(발생비율, 위해 심각도 중 한 곳만 높은 영역에 포함된 평가항목)인 항목은 18개(31.0%) 그리고 중요도가 낮은(발생비율, 위해 심각도 모두 낮은 영역에 포함된 평가항목) 평가항목 29개(50.0%)로 구성되었다. HACCP 관리 분야는 중요도가 높은 항목 4개, 중간항목 5개, 낮은 항목은 6개로 구성되었다. 배점기준은 중요도 높은 항목은 3점, 중간 항목은 2점, 낮은 항목을 1점으로 하였다. 본 연구를 통하여 개발된 평가항목별 배점기준과 현재 사용하고 있는 평가항목별 배점 기준을 소 농장에 적용하여 비교분석한 결과 그 차이점이 명확하게 나타나 심사의 객관성이 향상될 수 있을 것으로 판단된다. 아울러 HACCP 제도의 목적인 안전한 축산물의 생산과 소비자에게 안전한 축산물 공급에도 부합할 수 있을 것으로 판단된다.

Keywords

References

  1. Buchanan, R. L. 1990. HACCP: a re-emerging approach to food safety. Trends in Feed Science and Technology; Elsevier. pp. 104-106.
  2. Cho. J. J., S. H. Baek, D. G. Lim, S. I. Pyo, W. C. Lee, and I. S. Nam. 2010. Effects of HACCP system implementation on medicine use and productivity of swine farms in Korea. Korean J. Food Sci. Ani. Resour. 30: 392-396. https://doi.org/10.5851/kosfa.2010.30.3.392
  3. Cho, K. H. and H. J. Kang. 2009. Production characteristics of HACCP hog farms and its policy implementation. Korean J. Agri. Manage. Policy 36: 610-629.
  4. Codex. 2001. Guidelines for the application of the hazard analysis critical control point HACCP system. Rome; Codex Alimentarius Commission. FAO.
  5. Hong, C. H. and M. S. Lee. 2011. Suggestions for a better HACCP system assessment in livestock product processing plants. Korean J. Vet. Ser. 34: 441-448. https://doi.org/10.7853/kjvs.2011.34.4.441
  6. Hong, C H., S. M. Lee, S. N. Wong, D. W. Park, and D. W. Kim. 2004. Development of HACCP system evaluation method, Ministry of Food and Drug Safety. Osong.
  7. KAHAS. 2018. Statistics of HACCP Accreditation. Korea Agency of HACCP Accreditation and Service. Osong.
  8. Kim, H. S., J. J. Cho, S. I. Pyo, H. K. Kwak, and I. S. Nam. 2009. Effects of HACCP system implementation on productivity of small size swine farm in Korea. Korean J. Vet. Publ. Helth. 33: 117-121.
  9. Kim, Y. S. and I. S. Nam. 2017. A study on the score differentiation of HACCP evaluation items in meat packaging plant. J. Prev. Ver. Med. 41: 9-15.
  10. Lee, G. Y., J. Y. Lee, S. H. Back, I. J. Hang, K. S. Lee, Y. S. Kim, B. H. Kim, H. S. Kim, S. C. Kang, J. J Cho, M. S. Park, H. J. Suk, and I. S. Nam. 2011. Study on the management level of pathogenic bacteria in HACCP system implemented animal farms. J. Ani. Sci. and Tech. 53: 67-74. https://doi.org/10.5187/JAST.2011.53.1.67
  11. MAFRA. 1997. Livestock products sanitary control act. Ministry of Agriculture, Food and Rural affairs. Sejong.
  12. MAFRA. 2009. Feed management Act. Ministry of Agriculture, Food and Rural affairs. Sejong.
  13. MAFRA. 2016. HACCP evaluation standard of feed factory, Ministry of Agriculture, Food and Rural affairs. Notification number 2016-148. Sejong.
  14. MFDS. 2018. HACCP evaluation standard of food and livestock products, Ministry of Food and Drug Safety. Notification number 2018-69. Osong.
  15. Nam, I. S. 2017. Analysis and improvement of animal farm HACCP evaluation. Korean J. Org. Agric. 25: 101-112. https://doi.org/10.11625/KJOA.2017.25.1.101
  16. Nam, I. S., H. S Kim, K. M. Seo, and J. H. Ahn. 2014. Analysis of HACCP system implementation on productivity, advantage and disadvantage of laying hen farm in Korea. Korean J. Poult. Sci. 41: 93-98. https://doi.org/10.5536/KJPS.2014.41.2.93
  17. Nam, I. S., J. J. Cho, H. S. Kim, J. M. Kim, D. K. Lim, J. N. Kim, S. I. Pyo, T. J. Kim, and H. K. Kwak. 2008. Effects of HACCP system implementation on productivity of swine farm. Korean J. Vet. Publ. Hlth. 32: 245-250.
  18. USDA, 2014. Good agriculture practices good handling practices audit verification checklist. Version 1.2. Washington.