Abstract
Despite the high commercial value of the pine mushroom (Tricholoma matsutake) around the world, its production still depends upon natural harvesting. In recent years, mushroom researchers in Korea and Japan have been successful in artificially cultivating T. matsutake by producing single mushroom through matsutake-infected pine seedlings. In this study, we determined the minimum seedling height required for the survival of matsutake mycelia in the infected pine seedlings in the field. The survival rate of matsutake mycelia in the matsutake-infected pine seedlings was 50% (14) in two years and 71% (10) in one year after their transplantation. The average height at time of transplantation of the matsutake-infected pine seedlings that bore surviving mycelia after transplantation was 25 cm (minimum 12 cm to maximum 40 cm). In conclusion, the matsutake mycelium of matsutake-infected pine seedlings was able to survive in field conditions if the height of the seedling at the time of T. matsutake infection was at least 12 cm. These results suggest that the height of the host plants used in conventional matsutake-infected pine seedling production should be greatly reduced to improve the matsutake cultivation. Therefore, standardization of the seedling height for artificial cultivation of pine mushrooms by the matsutake-infected pine seedling method is suggested.
송이는 세계적으로 상용 가치가 높은 버섯이나, 아직까지 자연 채취에 의존하고 있다. 현재까지 송이 감염묘를 통해 송이를 한 개씩 발생시키는 것까지는 한국과 일본에서 성공하였다. 본 연구에서는 송이 감염묘법에서 송이균이 생존할 수 있는 소나무의 최소 크기를 결정하고자 하였다. 송이 감염묘에서 송이균이 생존한 것은 이식 2년째에 14본(50%)과 이식 1년째에 10본(71%)이었다. 이식 후 송이균이 생존한 송이 감염묘는 이식 당시 평균 수고가 25 cm (최소 12 cm ~ 최대 40 cm) 였다. 결론적으로 송이 감염묘의 수고가 최소 12 cm 이상이 되면, 야외 조건에서 송이균이 생존할 수 있을 것으로 판단되었다. 이 결과는 기존의 송이 감염묘에서 사용하는 기주식물의 크기를 획기적으로 줄여 송이 감염묘 방법을 개선하였고, 송이 인공재배를 위해 어느 정도 크기의 소나무를 활용하는 것이 좋을 지의 기준을 제시하였다.