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Chemical Composition and Antioxidant Activity of Korean Buckwheat (Fagopyrum esculentum) Pollen Grain Collected by Honey Bee, Apis mellifera

메밀화분의 성분 특성 및 항산화 활성

  • Hong, In-Pyo (National Institute of Agricultural Science, Rural Development Administration) ;
  • Woo, Soon-Ok (National Institute of Agricultural Science, Rural Development Administration) ;
  • Han, Sang-Mi (National Institute of Agricultural Science, Rural Development Administration) ;
  • Lee, Mi-Kyoung (College of Pharmacy, Chungbuk National University)
  • Received : 2017.09.13
  • Accepted : 2017.09.26
  • Published : 2017.09.30

Abstract

We evaluated the nutritional composition including proximate, amino acid, vitamin, minerals, and the antioxidant activity of buckwheat (Fagopyrum esculentum) pollen grains collected by Apis mellifera bees, to be used as a species of forage plant with Quercus acutissima (acorn) and Actinidia arguta pollen grains. The content of crude protein and fat were found 14.43% and 5.67%, respectively. Eighteen amino acids from buckwheat pollen were found, including 8 essential amino acids. The predominant amino acids were glutamic acid, aspartic acid and lysine, accounting for about 42.7% of total free amino acids. The concentration of vitamin C was the highest value of 13.7 mg/100g, followed by $B_3$ (niacin) and $B_1$ among the detected vitamins. The predominant minerals were potassium (1197.95mg/100g), followed by phosphorus (962.77mg/100g) and magnesium (535.42mg/100g), whereas copper, zinc and manganese were detected as minor elements. Antioxidant activity and total phenolic content accounted for 8.1% at $500{\mu}g/ml$ extract and $2.25{\mu}g/mg$, respectively.

벌화분은 생리활성 물질이 풍부한 완전식품으로 알려져 수요가 급증하고 있으나 봄철에 도토리화분과 다래화분 등 몇 종의 화분만 수집되어 생산량이 부족한 실정이다. 본 연구에서는 건강 및 기호식품으로 재배면적이 계속 증가하는 메밀 화분을 가을 화분원으로 개발하고자 영양성분, 비타민, 미량원소, 항산화활성, 유리 아미노산 등을 평가하였다. 메밀화분의 일반성분은 수분 9.75%, 회분 5.18%, 조단백질 14.43%, 조지방 5.67%였다. 메밀화분에는 glutamic acid, aspartic acid, lysine 등의 아미노산의 함량이 주로 분포하였으며, tryptophan, cystine, tyrosine 등은 소량 존재하였다. 비타민 함량은 C 13.74mg/100g, $B_3$ 6.62mg/100g, $B_1$ 1.26mg/100g, $B_2$ 0.53mg/100g 순으로 존재하였다. 미량원소 함량은 칼륨(K) 119.95mg/100g과 인(P) 962.77mg/100g으로 많이 함유되어 있으며, 구리(Cu)와 아연(Zn)은 각각 0.46mg/100g, 1.59mg/100g으로 소량 존재하였다. 메밀화분의 DPPH에 대한 항산화활성은 $500{\mu}g/ml$ 에서 8.1%이었으며, 총페놀함량은 mg당 $2.25{\mu}g$이었다. 메밀화분은 조단백질, 조지방 등 영양성분이 모두 존재하였으며, 아미노산도 필수아미노산 8종을 포함하여 18종의 아미노산이 풍부하게 존재하였다. 또한 비타민도 C, $B_3$, $B_1$, $B_2$ 분포하였으며, 항산화 활성도 우수하여 가을 화분원으로 활용이 가능할 것으로 기대된다.

Keywords

Acknowledgement

Supported by : 국립농업과학원