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Global Trade Networks of Agro-Food and the Status and Prospects in Korea

농식품 무역의 글로벌 네트워크와 한국의 위상

  • Hyun, Kisoon (Korean Geographic Research Institute, Sungshin Women's University) ;
  • Lee, Junyeop (Department of International Trade and Regional Studies, Inha University)
  • 현기순 (성신여자대학교 한국지리연구소) ;
  • 이준엽 (인하대학교 국제통상학과)
  • Received : 2017.06.22
  • Published : 2017.06.30

Abstract

In this paper, using trade data of 57 HS 4 digit based agricultural and food(agro-food) products among 47 countries during 2005 to 2014, the international competitiveness and trade structure have been analyzed from the context of global networks employing the methods of social network analysis. Firstly, the differences in the network structure by agricultural products have been revealed. The number of disconnected groups was significantly lager in order of vegetables, fruits and processed foods. Secondly, the differences in the community structure by agricultural and food products have been also revealed. That is to say, for some commodities, the community structure has been changed dynamically, on the other hand, there are some agricultural products that have not changed its community structure despite the increasing trends of trade volume. Thirdly, even though the international competitiveness of Korea's agricultural products was still very limited in the sense that only 26 items have been included in the top3 network of 57 agricultural products, there has been possibilities of the increasing patterns of the competitiveness.

본고에서는 2005년부터 2014년까지 47개국 57개 농식품 수출입 자료를 이용하여 글로벌 교역 네트워크의 측면에서 한국 농식품의 교역 구조를 파악하였다. 본 연구의 주요 분석 결과는 다음과 같다. 첫째, 상품별로 네트워크 구조의 차별성이 나타난다. 즉, 채소, 과실, 가공식품의 순으로 컴포넌트 수가 유의하게 큰 것으로 분석되었다. 둘째, 상품에 따라 커뮤니티 구조가 동태적으로 변화하는 과정이 차별적이다. 교역 네트워크 내에서 일부 상품의 커뮤니티 구조가 역동적으로 변화하는 반면에, 개방의 확대 추세에도 불구하고 구조 변화가 나타나지 않는 상품군이 상존한다. 셋째는 우리 농식품의 국제 경쟁력 강화 추세가 나타난다는 것이다. 57개 분석 대상 농식품의 상위 네트워크에서 한국의 외향 연결도수가 드러나는 상품은 총 26개 품목에 불과하다. 그럼에도 불구하고 일부 채소류와 가공식품 등에서 국제경쟁력의 확대 가능성이 있는 것으로 나타났다.

Keywords

References

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