Abstract
This study amied to determine the effect of species and seed mixture on productivity, botanical composition and forage quality in middle mountainous region (Geosan) pasture. Total seven experimental pastures (T1 : Orchardgrass, T2 : Timothy, T3 : Tall fescue, T4 : Perennial ryegrass, T5 : Kentucky bluegrass, T6 : Timothy + Orchardgrass + Tall fescue + Alfalfa, T7 : Timothy + Orchardgrass + Kentucky bluegrass + White clover) were established in autumn, 2014 and evaluated for productivity and agronomic characteristics for 2015. Plant heigh was high in Orchardgrass and Perennial ryegrass pasture. Dry matter (DM) content was high in Kentucky bluegrass. Botanical composition in $1^{st}$ harvest was high in shrub, but the grass composition was high in $2^{nd}$ and $3^{rd}$ harvest. Fresh and DM yield were higher in Orchardgrass and Perennial ryegrass (p<0.05); whreras, Kentucky bluegrass was the lowest. In seed mixture pasture, yields of T6 plot (Tall fescue) were higher than those of T7 (Kentucky bluegrass). Average CP (crude protein) content of $2^{nd}$ and $3^{rd}$ cutting time was 16.91 and 14.79%, respectively and Kentucky blue grass was the highest in $3^{rd}$ cutting time by 17.57%. IVDMD (in vitro dry matter digestibility) showed low in $1^{st}$ cutting and Kentucky bluegrass was the lowest in every cutting time. TDN (total digestible nutrient) content was the highest in $3^{rd}$ cutting and the lowest in $1^{st}$ cutting. These results indicated that Orchardgrass, Perennial ryegrass and T6 are recommendable for productivity and Timothy, Perennial ryegrass and T7 are recommendable for forage quality.
본 시험은 중부 산간지(충북 괴산, 해발 520 m)에서 초종 및 혼파조합에 따른 신규조성 초지의 생산성 변화를 평가하기 위하여 수행하였다. 총 7개의 처리(T1 : 오차드그라스, T2 : 티머시, T3 : 톨페스큐, T4 : 페레니얼라이그라스, T5 : 켄터키블루그라스, T6 : 티머시, 12 + 오차드그라스, 10 + 톨페스큐, 10 + 알팔파, 5, 및 T7 : 티머시, 15 + 오차드그라스, 12 + 켄터키블루그라스, 5 + 화이트클로버, 5)를 두고 2014년 가을에 조성하여 2015년 1년동안 수량 및 생육특성을 조사하였다. 초장은 오차드그라스와 페레니얼라이그라스에서 컸으며 건물함량은 켄터키블루그라스에서 높게 나타났다. 식생은 1차 수확시 잡관목의 비율이 높았으나 2차 및 3차에서는 목초의 비율이 높았다. 또한 페레니얼라이그라스는 2차 및 3차 수확시 잡초의 비율이 가장 높게 나타났다. 생초 및 건물수량은 오차드그라스와 페레니얼라이그라스 단파 초지에서 높게 나타났으며(p<0.05) 켄터키블루그라스에서 가장 낮았다. 혼파초지는 톨페스큐 위주 초지가 켄터키블루그라스 위주 혼파초지보다 더 높았으나 통계적 유의성은 없었다(p<0.05). 조단백질 함량은 2차 및 3차 수확시는 16.91 및 14.79%로 높았으며, 2차 수확시 티머시, 톨페스큐, 페레니얼라이그라스는 17.46~18.81%의 높은 조단백질 함량을 보여주었다. 3차 수확시 켄터키블루그라스는 17.57%로 가장 높았다. In vitro 건물 소화율은 1차에서는 낮았으나 2차 및 3차에서는 비슷하게 높은 수준을 유지하였고 켄터키블루그라스는 매 수확시기에서 가장 낮은 IVDMD 함량을 보여주었다. TDN 함량은 3차 수확시 가장 높았으며 1차 수확에서 낮게 나타났다. 전체적으로 사료가치에 있어서 3차 수확시 가장 우수한 것으로 나타났으며 1차 수확시 가장 낮았다. 이상의 결과를 종합하여 볼 때 생산성 면에서는 오차드그라스 및 페레니얼라이그라스 단파 초지 그리고 T6 혼파조합이 우수하였고 사료가치적 측면에서는 티머시 및 페레니얼라이그라스 단파 그리고 T7 혼파조합이 우수한 것으로 나타났다.