초록
대 일본 단기소득임산물 수출액은 2010년 1,754만 달러에서 2014년 942만 달러로 2010년 대비 46.3% 감소하였다. 추가적인 노력을 통해 대 일본 수출 촉진이 필요한 시점이다. 본 연구는 일본의 FTA, TPP 등 시장 개방 여건 변화에 대응하여 밤, 표고버섯, 떫은감, 산양삼의 일본 시장에서의 경쟁력 확보 방안을 모색하기 위해 마련되었다. 본 연구에서는 일본 주부의 단기 임산물의 속성별 선호도를 분석하기 위하여 컨조인트 분석을 활용하였다. 분석 결과, 임산물별 속성 및 수준에 대한 뚜렷한 선호에 차이가 나타났으며, 한국산 단기소득임산물은 중국산 단기소득임산물 보다 선호되었으나 일본산 단기 소득임산물 보다는 경쟁력이 다소 떨어지는 것으로 나타났다. 또한 일본 주부는 가격에 민감하게 반응하지 않았으며, 다른 속성 변화에 더 민감하게 반응하는 것으로 나타났다. 본 연구에서 도출된 결과는 우리나라 주요 단기임산물의 대 일본 수출 방안 수립에 활용될 수 있을 것이다.
Exports of Korean non-timber forest products to the Japanese market decreased 46.3% from 17.54 million dollars in 2010 to 9.42 million dollars in 2014. This research aims to find the appropriate strategies for exporting Korean non-timber products, such as chestnut, shitake, persimmon, and wild ginseng. We applied conjoint analysis to investigate the preferences of Japanese homemakers for Korean non-timber products. The results are as follows: (1) There is a clear distinction in the preference for the attributes and levels of products; (2).Korean products are preferred to Chinese products, but have lower competitiveness than Japanese products; (3) Japanese homemakers responded sensitively, not to the forest product prices, but to changes in their specific attributes. These results can be used to promote the export of Korean non-timber products to the Japanese market.