Abstract
This study was conducted for comparison of ingredients, phytochemical compounds and antioxidant activity of Wofiporia extensa cultured in Gangwon-do, Gyeongsang-do, and Jeolla-do. Three contents of Wofiporia extensa were analyzed as oxygen (46~48%), carbon (38~39%), hydrogen (6.05~6.1%) and nitrogen (0.17~0.21%). The mineral contents of 50% ethanol Wofiporia extensa extracts were measured as sulfur (S) 145~149 ppm, Magnesium (Mg) 69~72 ppm, phosphorus (P) 122~154 ppm and calcium (Ca) 210.61~509.98 ppm. Wofiporia extensa from Gyeongsang-do (509.98 ppm) contained a significantly higher quantity of Ca than that from Gangwon-do (210.62 ppm) and Jeolla-do (223.88 ppm). In the gas chromatograph-mass spectrometry (GC-MS) analysis, oleic acid was identified in three 50% ethanol Wofiporia extensa extracts. In the 1,1-diphenyl-2-picrylhydrazyl (DPPH) and 2,2'-azino-bis-3-ethylbenzothiazoline-6-sulphonic acid (ABTS) assay for antioxidant activity, the $IC_{50}$ values of Wofiporia extensa cultured in Gangwon-do, Gyeongsang-do and Jeolla-do were calculated as 2.966 mg/mL, 23.03 mg/mL, and 4.16 mg/mL and 3.521 mg/mL, 12.17 mg/mL, and 7.40 mg/mL. In the ferric reducing antioxidant power (FRAP) assay, the $IC_{50}$ values of Wofiporia extensa cultured in Gangwon-do, Gyeongsang-do, Jeolla-do were 6.585 mg/mL, 19.06 mg/mL, and 18.97 mg/mL, respectively. In summary, Wofiporia extensa cultured in Gangwon-do had stronger antioxidant activity and higher concentration of oleic acid than that of Geyongsang-do and Jeolla-do. However, Wofiporia extensa cultured in Geyongsang-do contained a much higher concentration of Ca than that of Gangwon-do and Jeolla-do.
본 연구에서는 복령의 성장 환경조건이 다른 지역(강원도, 경상도, 전라도)별 복령의 성분 분석 및 생리활성 비교를 위해 연구하였다. 일반성분 분석 결과, oxygen 46~48%로 가장 많이 포함하고 있었고 다음으로 38~39%의 Carbon, 6.05~6.1% Hydrogen, 0.17~0.21% Nitrogen으로 나타났다. 그리고 3개도 복령 모두에서 sulphur 성분은 발견되지 않았다. 지역별 복령을 inductively coupled plasma-mass spectrometry(ICP) 분석으로 11종의 무기질을 분석한 결과 S는 145~149 ppm, Mg은 69~72 ppm, P는 122~154 ppm로 비슷한 함유량을 나타냈고, Ca은 경상도(509.98 ppm)가 강원도(210.61 ppm)와 전라도 (223.88 ppm)보다 약 2~2.35배보다 많이 함유하였다. GC-MS 분석 결과 모든 복령에서 oleic aid 계열의 지방산이 확인되었다. 50% 에탄올 복령 추출물의 DPPH와 ABTS radical 소거활성과 FRAP 방법을 실행하여 항산화 효과를 알아보았다. 복령 추출물 10mg/ml의 농도에서 강원도, 전라도 복령의 DPPH와 ABTS의 $IC_{50}$ 값은 강원도(3 mg/mL), 경상도(23.03 mg/mL), 전라도(4.16 mg/mL)와 강원도(3.52 mg/mL), 경상도(12.17 mg/mL), 전라도(7.40 mg/mL)로 계산되었다. FRAP에서 $IC_{50}$ 값은 강원도(6.59 mg/mL), 경상도(19.06 mg/mL), 전라도(18.97 mg/mL)로 계산되었다. 연구에 사용한 복령의 항산화 활성은 농도 의존적인 증가를 보였으며 강원도, 전라도, 경상도 복령의 순으로 항산화 활성이 나타났다.