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The Design of Skate Fermentation Monitoring System for Consumer Taste Using The Smart RFID Tag

스마트 RFID 태그를 이용한 소비자 입맛을 위한 홍어 발효 모니터링 시스템의 설계

  • Chung, Sung Boo (Department of Computer Application, Seoil University) ;
  • Kim, Joo Woong (Department of Computer Application, Seoil University) ;
  • Lee, Wung Gun (Division of Electronics and Electrical Engineering, Dongguk University)
  • 정성부 (서일대학교 컴퓨터응용과) ;
  • 김주웅 (서일대학교 컴퓨터응용과) ;
  • 이웅건 (동국대학교 전자전기공학부)
  • Received : 2015.07.31
  • Accepted : 2015.09.03
  • Published : 2015.09.25

Abstract

Recently, people are consuming more fermented food for its health benefits. When we think of fermented food, skate comes to mind. However, there are different preferences depending on the degree of fermentation. Thus, if there is a system that shows the degree of the fermentation on skate, people can eat according to their taste. This paper proposes a design of skate fermentation monitoring system for consumer taste using the smart RFID tag. The proposed system consists of the RFID tag, $NH_3$ sensor, reader, and server. In order to confirm the usefulness of the proposed system, we performed experiments on the skate fermentation. The proposed monitoring system can show the skate fermentation at 4 grades: None, Low, Medium, and Strong. With the smart RFID tag, we successfully estimated the skate fermentation.

최근 들어 건강에 대한 관심이 증가하면서 발효 식품에 대한 관심과 소비가 증가하고 있다. 대표적인 발효 식품으로 홍어가 있다. 홍어의 경우 각자의 취향에 따라 선호하는 정도가 매우 다르다. 그래서 홍어의 발효 정도를 수치화하여 보여줄 수 있다면, 사람들은 각자의 취향에 맞게 홍어를 먹을 수 있을 것이다. 본 논문에서는 스마트 RFID 태그를 이용하여 소비자의 취향에 맞는 홍어의 발효 정도를 모니터링 하는 시스템을 제안한다. 제안하는 시스템은 RFID 태그, $NH_3$센서, 리더기 및 서버로 구성되어 있다. 제안하는 시스템의 유용성을 확인하기 위해, 홍어 발효에 대한 실험을 한다. 제안한 모니터링 시스템은 홍어의 발효 정도를 Very Low, Low, Medium, Strong의 4등급으로 보여준다. 스마트 RFID 태그를 통해, 홍어의 발효 정도를 확실하게 추정한다.

Keywords

References

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