서비스요인이 재이용의도에 미치는 영향 : 급식만족도의 매개효과를 중심으로

Service Factor is Effect on Revisiting for Old People : Centering around Mediator Effect for Feeding Satisfaction

  • 김윤희 (호서대학교 벤처전문대학원) ;
  • 하규수 (호서대학교 벤처전문대학원)
  • Kim, Yoon Hee (Major of Senior Welfare, Hoseo Graduate School of Venture) ;
  • Ha, Kyu Su (Department of Management, Hoseo Graduate School of Venture)
  • 투고 : 2014.11.15
  • 심사 : 2014.11.20
  • 발행 : 2015.04.30

초록

본 연구는 서울시 Y구의 노인복지관 및 종합사회복지관에서 운영하고 있는 경로식당의 서비스요인(위생상태, 종사자, 편리성, 음식, 접근성, 환경, 사회적 관계)이 재이용의도에 미치는 영향력과, 이 과정에서 급식만족도가 갖는 매개효과를 파악하고자 하였다. 연구대상은 경로식당을 이용하는 65세 이상 노인으로, 총 310명이 최종 유효표본으로 적용되었다. 분석은 SPSS 19.0을 활용하였고, 연구결과 첫째, 인구사회학적 특성 중 임대주택/기타, 서비스요인의 모든 요인이 급식만족도에 영향을 미치는 것으로 나타났다. 둘째, 인구사회학적 특성 및 서비스요인, 급식만족도와 재이용의도의 관계를 파악한 결과, 인구사회학적 특성 중 학력, 서비스요인 중 모든 요인이 재이용의도에 영향을 미치는 것으로 나타났다. 셋째, 인구사회학적 특성 및 서비스요인과 재이용의도의 관계에 있어 급식만족도의 매개효과를 검증한 결과, 서비스요인 중 종사자와 급식만족도가 재이용의도에 정(+)의 영향을 미치는 것으로 나타났다. 따라서 경로식당 서비스의 질적 제고 및 만족도 향상을 위한 각 지자체의 지속적인 관심과 투자, 노력이 요구되며, 나아가 급식환경 개선을 위한 다각적 방법이 모색되어야 할 것이다.

This studying is on the degree of reuse that runs from Seoul Palace Y elderly welfare and general social demographic is to the welfare service factors of the path Restaurant (hygiene, workers, convenience, food, accessibility, environmental, and social relationships), and influence, the process of was to effect on determining on to the mediating effect on the satisfaction with the meals ages overrun 65 years using the path restaurant was applied to the final total of 310 valid samples were subjects. We take advantage of SPSS 19.0, the first study showed that rental housing other all the factors affecting the satisfaction of catering service factor analysis of the demographic characteristics. Showed Secondly, characteristics and service factors, one of the demographic characteristics education, service factors that affect all of the factors identified in the reuse of reclaimed relationship satisfaction and feed results. Third, there are the demographic characteristics and service factors and the relationship of re-verifying the mediating effect of feeding satisfaction results, effects a positive the degree of reuse factor and the employees of the catering service satisfaction. Therefore, continued and investment is outer required the efforts of local governments for quality of service and satisfaction path restaurant you will be looking improving them for ways towards attention improve the multilateral environmental Furthermore Feed.

키워드