초록
고추 흰가루병이 수량에 미치는 영향을 조사하여 경제적 방제수준을 설정하고자 시험을 수행하였다. 고추 흰가루병의 발병 정도에 따른 수량의 변화에 대한 분석은 병발생을 10단계 수준으로 구분하여 시험을 실시하였다. 흰가루병 발생수준과 과장, 과경, 과중은 부의 상관관계를 형성하였으며, 발생이 증가함에 따라 수량이 감소하여 유의한 부의 상관관계가 형성되었다. 시설고추 흰가루병 발생 정도와 수량과의 회귀식은 천하통일과 부촌품종이 각각 Y = -2.136X+327.9 $R^2=0.76$, Y = -3.44X+291.1 $R^2=0.73$ 성립되었으며, 시설고추 흰가루병 발생 정도와 수량 손실량과의 회귀식은 천하통일과 부촌품종이 각각 Y = 2.14X+15.45 $R^2=0.76$ $r=0.87^{**}$ Y = 3.44X+11.21 $R^2=0.73$ $r=0.85^{**}$ 성립되었다. 따라서 시설 고추 수량에 영향을 주지 않는 수준의 흰가루병 방제 적기는 발생 병반면적률이 3.2~7.3% 이하 이었으며. 고추 흰가루병 경제적 방제수준은 시설 고추 흰가루병 발생 정도가 3.8~6.2% 이하 일 때 방제를 시작하면 방제횟수를 절감 하면서 효율적인 방제를 할 수 있다.
This study was carried out to develop the economic thresholds for powdery mildew on pepper. To investigate the relationship between powdery mildew incidence degree and yield, experimental plots with ten treatments as initial disease degree were established. Disease intensity exhibited negative and significant correlation with fruit characters like fruit length, fruit diameter, fruit weight. The adverse effect of the disease on these characteristics was low yield, exhibiting significant negative correlation with disease intensity. There existed close correlation between rate of infected leaf area and yields in the plastic house (Chonhatongil: Y = -3.44X+291.09 $R^2=0.73$, Buchon: Y = -2.14X+327.9 $R^2=0.78$). There existed close correlation between rate of infected leaf area and yield loss in the plastic house (Chonhatongil: Y = 2.14X+15.45 $R^2=0.76$ $r=0.87^{**}$, Buchon: Y = 3.44X+114.21 $R^2=0.73$ $r=0.85^{**}$). Control thresholds diseased rate on powdery mildew of pepper was below 3.2 to 7.3% rate of infected leaf area per plant in the plastic house. The economic thresholds for powdery mildew of pepper was below 3.8 to 6.2% rate of infected leaf area per plant in the plastic house.