창업가정신, 창업역량이 창업만족도에 미치는 영향에 관한 연구: 플로우(Flow)경험의 조절효과를 중심으로

A Study on the Influence of Entrepreneurship and Start-Up Competency on Entrepreneurial Satisfaction: Focusing on the Moderating Effect of Flow Experience

  • Lee, Sang Hwa (Graduate School of Venture at Hoseo University) ;
  • Ha, Kyu Soo (Graduate School of Venture at Hoseo University)
  • 투고 : 2015.09.07
  • 심사 : 2015.10.17
  • 발행 : 2015.10.31

초록

본 연구에서는 창업자의 창업가정신, 창업역량이 창업만족도에 미치는 영향과 플로우(Flow)경험의 조절효과 여부에 대하여 탐구하였다. 이는 정부나 지자체, 공공기관 등에서 주관하는 창업지원사업 선정자중 교육 및 자금지원, 멘토링과 컨설텅 등의 수혜를 받았음에도 불구하고 실제 창업후 창업자별 창업만족도에는 차이가 있음을 실증적으로 규명하고자 하는데 그 목적이 있다. 본 연구의 목적을 위해서 정부의 창업지원사업 수혜자중 창업 5년 미만의 기창업자 320명을 대상으로 설문지를 통한 자료를 수집하였다. 창업가정신 변수로는 혁신성, 진취성, 위험감수성의 세 요인을 검토하였으며 창업역량 변수로는 네트워크 역량, 시장지향성, 마케팅역량의 세 요인을 검토하였다. 수집된 자료는 인구통계학적 특성을 통제변인으로 하는 다중회귀분석을 실시하였고 플로우 경험의 조절효과는 조절회귀분석으로 분석하였다. 분석결과 창업가정신의 혁신성, 진취성, 위험감수성이 창업만족도에 정의 영향을 미치는 것으로 나타났으며 창업역량의 네트워크역량, 시장지향성, 마케팅역량이 창업만족도에 정의 영향을 미치고 있었다. 플로우 경험의 조절효과 분석 결과 창업가정신, 창업역량과 창업만족도간에 정의 조절효과가 있는 것으로 나타났다. 이러한 연구결과는 창업자를 대상으로 한 창업지원사업에서 선정기준인 창업자의 창업가정신, 창업역량 평가항목이 유효하며 창업지원항목인 교육, 자금, 컨설팅도 중요하지만 창업 이후 과정에서는 창업자 스스로가 플로우 경험을 가질 수 있도록 창업생태계 조성과 네트워킹 지원 강화 등 변화가 필요하다는 결론을 도출하였다.

This study investigated the influence of Entrepreneurship, Start-up Competency on Entrepreneurial Satisfaction and the moderating effect of Flow experience. The goal of this investigation is to empirically prove that despite the benefits of educational and financial support, mentoring and consulting which selected applicants received as a part of supporting business for start-up companies provided by national and local government and public organizations, there is a gap between individual entrepreneurs' satisfaction after actual foundation of the company. For the purpose of this investigation, data was collected through a survey with 320 entrepreneurs who were beneficiaries of government's supporting business for start-up companies and have founded their companies less than 5 years ago. For entrepreneurship variables, three factors of innovativeness, proactiveness and risk-taking were reviewed, and also reviewed the three variables network capability, market orientation and marketing capacity as Start-up competency. The collected data was used to perform a multiple regression analysis, and the moderating effect of flow experience was analysed using moderated regression analysis. The result of analysis shows that innovativeness, proactiveness and risk-taking of entrepreneurship positively affected the entrepreneurial satisfaction, and network capability, market orientation and marketing capability also positively affected the entrepreneurial satisfaction. As a result of analysing the moderating effect of flow experience, it appeared that there is a positive moderating effect between entrepreneurship, start-up competency, and the entrepreneurial satisfaction. This result concludes that evaluation items of entrepreneurship and start-up competency as applicant selecting criteria in supporting business for start-up companies, are valid. It is also concluded that start-up supports such as education, funds and consulting are also important, but it is necessary to make changes such as construction of start-up ecosystem and reinforcement of networking support, so that entrepreneurs can have the flow experience themselves in the process after founding a company.

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