A Study on the Factors Affecting the Adoption of Traceability system : Focused on the Korea ginseng farm industry

생산이력시스템 도입 정책에 대한 수용과 저항 요인에 관한 연구 : 인삼 분야를 중심으로

  • Park, Woo Seok (School of Business Administration, Ajou University) ;
  • Rhee, Cheul (School of Business Administration, Ajou University) ;
  • Moon, Jung Hoon (Program in Regional Information, Seoul National University) ;
  • Yi, Eun Seob (Ginseng Research Center, Agricultural Resources Research Institute)
  • Received : 2014.09.17
  • Accepted : 2014.10.14
  • Published : 2014.10.31

Abstract

With the evocative interests in food safety, food traceability has been spotlighted by researchers as well as consumers. However, food traceability systems are not yet in reality even though there are continuous needs from market. Also, studies about food traceability focus on technical aspects without considering the spectrum of the adoption. In this study, we chose ginseng whose traceability systems are not easily adopted. Innovation-resistance model is employed to find out factors affecting either adoption, resistance or both. As results, we find out the followings. First, relative benefits and reasonableness of cost do not affect adoption and resistance of innovation. Second, there is difference between continuously resisting group and adoption-postponing group.

식품안전에 관한 소비자의 정보요구를 만족시키기 위해서 생산이력시스템을 도입하려는 노력은 계속되고 있다. 그러나 생산 분야에 따라서 도입정도가 매우 상이한데 반해 기존의 연구들은 기술적인 부분에서의 접근을 통해 이 현상을 설명하는데 집중하였다. 게다가 수용자 측면에서 접근한 연구들도 수용과 저항의 특성을 고려하는데 있어서 부족한 부분들이 존재하는 실정이다. 본 연구는 생산이력시스템의 도입이 저조한 분야를 중심으로 수용자 측면에서 생산이력시스템의 수용과 저항에 관한 요인들을 실증 분석해 보았다. 이를 위해서 혁신저항 모델을 중심으로 수용자의 혁신특성, 소비자특성, 환경변수의 영향이 혁신의 저항과 수용에 어떠한 영향을 미치는지 확인하였고 다음과 같은 분석 결과를 얻게 되었다. 첫째, 약용작물과 같은 생산 분야에서 상대적 이점과 비용의 합리성은 혁신의 수용과 저항에 영향을 미치지 않는다. 둘째, 계속적인 거부를 하는 그룹과 수용을 연기한 그룹들 사이에는 차이가 존재하고, 계속적인 거부를 행사하는 그룹에서만 저항이 수용에 영향을 미치는 것으로 확인되었다. 따라서 생산이력시스템을 도입하여 소비자의 정보요구를 충족시키기 위해서는 수용자들의 저항적 특성과 개인, 환경적 특성을 모두 고려해야 함을 시사하고 있다.

Keywords