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Effects of Supplementary Cu-Soy Proteinate (Cu-SP) and Herbal Mixture (HBM) on the Growth Performance, Intestinal Microflroa, Immune Response in Broilers

Cu-Soy Proteinate(Cu-SP)와 Herbal Mixture(HBM)의 급여가 육계의 생산성, 소장 내 미생물 균총 및 면역체계에 미치는 영향

  • Kim, Chan Ho (Poultry Science Division, Livestock Resource Development, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Shin, Kwang Suk (Department of Animal Science and Technology, Chung-Ang University) ;
  • Kang, Hwan Ku (Poultry Science Division, Livestock Resource Development, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Kim, Ji Hyuk (Poultry Science Division, Livestock Resource Development, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Hwangbo, Jong (Poultry Science Division, Livestock Resource Development, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Choi, Hee Cheol (Poultry Science Division, Livestock Resource Development, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Moon, Hong Kil (Poultry Science Division, Livestock Resource Development, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Paik, In Kee (Department of Animal Science and Technology, Chung-Ang University) ;
  • Bang, Han Tae (Poultry Science Division, Livestock Resource Development, National Institute of Animal Science, RDA)
  • Received : 2014.06.10
  • Accepted : 2014.09.02
  • Published : 2014.09.30

Abstract

The objective of this experiment was to investigate the effect of dietary supplementation of copper-soy proteinate (Cu-SP) and herbal mixture (HBM) on growth performance, intestinal microflora, and immune response in broiler. A total 1,000 1-d old ROSS 308 (initial $BW=41{\pm}0.38g$) were randomly allotted to 1 of 5 dietary treatments with 4 replicates during d 35 of the feeding trial. Dietary included: (1) Control : control diet, (2) Antibiotics : control diet + Avilamycin 6 ppm, (3) Cu-SP : control diet + 100 ppm Cu-soy proteinate, (4) HBM : control diet + 0.15% herbal mixture, (5) Cu-SP+HBM : control diet + 100 ppm Cu-soy proteinate + 0.2% herbal mixture. Two-phase feeding program with a starter diet from d 0 to 21, and a finisher diet from d 22 to 35 was used in the experiment. Within each phase, a diet was formulated to meet or exceed NRC requirements of broilers for macro- and micronutrients. The diet and water were available ad libitum. Result indicated that during d 22 to 35 and over all periods of the experiment, feed intake and feed conversion ratio were greater (P<0.05) for other treatment than control. Significant differences were found in lymphocyte (LY), and stress indicator (HE:LY ratio). Lymphocyte was greater (P<0.05) for Cu-SP + HBM treatment than control. However, stress indicator (HE:LY ratio) were greater (P<0.05) for control than Cu-SP + HBM treatment. The plasma IgG was higher (P<0.05) in the antibiotics, HBM, and Cu-SP+HBM treatments groups compared with control. The population of Clostridium perfringens in the antibiotics, Cu-SP, HBM, Cu-SP + HBM treatment groups were lower (P<0.05) than those control. These result suggested that dietary copper-soy proteinate or herbal mixture may be used as an alternative to antibiotics to improve growth performance, and intestinal health of birds.

본 실험에서는 Cu-soy proteinate(Cu-SP)와 Herb-Mix(HBM)을 단독 또는 혼합 급여가 육계의 생산성, 혈액 성상, 면역 및 분내 미생물에 미치는 영향을 조사하기 위해 실시하였다. 육계(Ross308) 1,000수를 공시하여 5처리 4반복으로 반복 당 50수씩 완전 임의 배치하여, 자유 섭식하게 하였으며, 35일간 전기(0~21일), 후기(22~35일)로 나누어 실시하였다. 처리구들은 대조구(Control : negative control), 항생제구(Antibiotics : avilamycin 6 ppm 첨가구), Cu-SP(Cu-soy proteinate로 Cu 100 ppm 첨가구), HBM(지황 10%, 산약 10%, 당귀 20%, 오미자 5%, 감초 5%, 천궁 10%) 0.15% 첨가구, Cu-SP + HBM(Cu-soy proteinate로 Cu 100 ppm 첨가구 + HBM 0.15%) 첨가구 총 5 처리구였다. 35일의 사양 시험 결과, 전기 기간(0~21일)은 증체량, 사료 섭취량, 사료 요구량, 폐사율은 처리구 간에 유의적인 차이는 나타나지 않았다. 반면, 후기 기간(22~35일)에 사료 섭취량과 사료 요구량은 대조구가 유의적으로(P<0.05) 높았다. 전 기간(0~35일)에 증체량은 첨가구들이 유의적으로(P<0.05) 높았다. 반면, 사료 섭취량, 사료 요구량은 첨가구들이 유의적으로(P<0.05) 낮았다. 림프구(LY)는 Cu-SP + HBM구가 유의적으로(P<0.05) 높았으며, HE : LY 비율은 대조구가 유의적으로(P<0.05) 가장 높았다. 혈장 IgG 함량은 HBM 첨가구들이 유의적으로(P<0.05) 높았다. 혈장 IgA 함량은 처리구 간에 유의적인 차이는 나타나지 않았다. 유해균인 Cl. Perfringens는 대조구가 유의적으로(P<0.05) 높았으며, E. coli와 Lactobacillus는 처리구 간에 유의적인 차이는 나타나지 않았다. 결론적으로 Cu-SP와 HBM의 단독 급여나 혼합 급여는 둘 다 생산성을 증가시키며, 면역성상을 개선시키는 역할을 한다. 또한 소장 내 유해 미생물을 억제하는 긍정적인 효과를 보여주었다.

Keywords

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