초록
본 연구는 현행 식품공전상 개별 분석법이 설정되어 있지 않은 cymoxanil의 식품 및 농산물의 안전한 관리를 위하여 현미, 대두, 고추, 감귤, 감자를 대표 농산물로 선정하여, cymoxanil에 대한 공정 개별 분석법을 확립하고자 수행되었다. 대표 농산물 시료 중 함유된 cymoxanil은 acetonitrile을 가하여 추출한 후, dichloromethane으로 액-액 분배하였으며, dichloromethane/acetone (60/40, v/v) 혼합액을 이용하여 silica gel 흡착크로마토그래피법으로 정제한 후 HPLC로 분석하였다. Cymoxanil의 검출한계(LOD)는 1 ng이었고, 정량한계(LOQ)는 $0.02mgkg^{-1}$이었다. 무처리 시료에 cymoxanil 표준용액을 3 수준(LOQ: $0.02mgkg^{-1}$, $10{\times}LOQ$: $0.2mgkg^{-1}$, $50{\times}LOQ$: $1.0mgkg^{-1}$)으로 처리하여, 3 반복으로 실험한 결과 회수율은 79.6~107.6%이었으며, 반복 간 분석오차(CV)는 10% 미만이었다. LC/MS를 이용한 잔류분의 재확인 결과와 회수율 결과를 통해 분석과정의 편이성 및 신뢰성이 확보된 공정 분석법으로 활용할 수 있을 것으로 판단된다.
In the present study, we developed an official individual analytical method for cymoxanil using HPLC/UVD, respectively in different representative crops. Individual analytical methods for these pesticides are not included in the Korea food code. The samples were extracted with acetonitrile, concentrated and partitioned with dichloromethane and saturated sodium chloride solution. For cymoxanil, extracts were concentrated and clean-up through silica gel column chromatography with dicloromethane/acetone (60/40 v/v) and subjected to instrumental analysis. The limit of detection (LOD) for cymoxanil were 0.1 ng and 1 ng respectively and limit of quantitation (LOQ) were 0.02 mg/kg. Recoveries for cymoxail ranged from 79.6~107.6% respectively, at fortification level of 0.02 mg/kg (LOQ), 0.2 mg/kg (10 LOQ) and 1.0 mg/kg (50 LOQ) and the coefficient of variation (CV) was less than 10%, regardless of sample types. These results were further confirmed with LC/MS. The proposed simultaneous analysis method is reproducible and sensitive enough to determine the residues of cymoxanil in the agricultural commodities. According to the validation data and performance characteristics and high sample throughput, the proposed method is suitable for routine application.