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공공도서관 이용자의 건강정보서비스 수용의도에 관한 연구

A Study on Intention of Accepting for Consumer Health Information Services in Public Libraries

  • 남재우 (중앙대학교 사회과학대학 문헌정보학과) ;
  • 박태연 (중앙대학교 사회과학대학 문헌정보학과)
  • 투고 : 2014.04.16
  • 심사 : 2014.05.16
  • 발행 : 2014.05.30

초록

본 연구는 해외의 공공도서관 기반 건강정보서비스 사례를 조사하여 웹사이트에서 제공하는 콘텐츠를 분석하였다. 이를 위해 건강정보서비스를 제공하는 5개의 웹사이트를 조사하였고, 총 15개의 콘텐츠를 추출할 수 있었다. 국내 공공도서관의 건강정보서비스 도입을 위해 각 콘텐츠의 유용성을 분석한 결과, 모든 콘텐츠가 보통 이상으로 유용하게 조사되었으며, 이 중 핵심적으로 작용하는 콘텐츠는 '질병, 투약, 건강관리 정보', '건강강좌, 무료검진 정보', '암 관련 정보'였다.

This study aims to analyze contents of websites which provide health information service. The study reviewed 5 websites and selected 15 sample contents among them. Based on the case model that extracted the contents from the websites, this research analyzed the usefulness of the contents. As a result, the usefulness of all the contents are rated above the average. Among the contents, The active core contents include 'information for librarians', 'information bout cancer', 'health related database', and 'multi-lingual health information'.

키워드

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