A Study on the Influence of Entrepreneurial Motivations of College Students Majoring in Foodservice on Entrepreneurial Intentions: Focused on the Moderating Effects by Gender

외식관련전공 대학생의 창업동기가 창업의도에 미치는 영향에 관한 연구: 성별의 조절효과를 중심으로

  • Kwon, Young-Guk (Dept. of Culinary and Food Service Management, Kyung Hee University) ;
  • Yoon, Hye Hyun (Dept. of Culinary and Food Service Management, Kyung Hee University)
  • 권영국 (경희대학교 조리.서비스경영학과) ;
  • 윤혜현 (경희대학교 조리.서비스경영학과)
  • Received : 2012.07.04
  • Accepted : 2013.05.15
  • Published : 2013.09.30

Abstract

The purpose of this study is to understand the influence of entrepreneurial motivation upon entrepreneurial intentions of college students majoring in foodservice through the pull and push factors of the motivation theory, analyzing the moderating effects by gender. Based on total 317 college students, this study was conducted with exploring factor analysis, reliability analysis, correlation analysis, regression analysis, and hierarchical moderated regression. The results showed that, among the pull factors, need for achievement (p<0.001) and self-actualization (p<0.01) had a significant positive influence on entrepreneurial intentions. It appears that entrepreneurial intentions of college students majoring in foodservice were developed by positive entrepreneurial motivation. The moderating effects by gender were not significant. Through the study results with theoretical suggestions, this study proposed a policy to encourage entrepreneurial activation and desires in college students. Limitations and further research directions are also discussed.

본 연구는 창업에 관심 있는 외식관련전공 대학생들을 대상으로 유인 요인과 추진 요인의 동기 이론을 통해 창업동기를 고찰하였으며, 창업동기가 창업의도에 미치는 영향을 규명하고 이러한 영향관계에서 성별의 조절효과를 검증하였다. 실증연구를 수행하기 위해 확보된 317개의 표본을 바탕으로 탐색적 요인분석, 신뢰도 분석, 상관관계 분석, 다중회귀 분석 및 위계적 조절회귀분석을 사용하여 총 2개의 가설을 검증하였다. 연구결과, 창업동기의 유인 요인 중 성취욕구(p<0.001)와 자아실현(p<0.01)이 창업의도에 유의한 정(+)의 영향을 미치는 것으로 조사되어 외식관련전공 대학생들은 긍정적인 창업동기로 창업의도가 증진된다는 것을 확인 할 수 있었다. 한편 창업동기가 창업의도에 미치는 영향관계에서 성별과 창업교육 경험의 조절효과를 분석한 결과, 성별의 조절효과는 없는 것으로 조사되었다. 이러한 연구결과를 통해 이론적 시사점과 더불어 대학에서의 창업 활성화 및 창업의욕 고취를 위한 정책적 방안을 제시하였으며, 연구의 한계 및 향후 연구방향에 대해서도 논의하였다.

Keywords