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Characteristics of newly bred Lentinula edodes strain "Soohyangko"

신품종 표고버섯 '수향고'의 재배 특성

  • Bak, Won-Chull (Lab. of Forest Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Park, Young-Ae (Lab. of Forest Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Lee, Bong-Hun (Lab. of Forest Microbiology, Korea Forest Research Institute) ;
  • Ka, Kang-Hyeon (Lab. of Forest Microbiology, Korea Forest Research Institute)
  • 박원철 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 박영애 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 이봉훈 (국립산림과학원 화학미생물과) ;
  • 가강현 (국립산림과학원 화학미생물과)
  • Published : 2013.03.31

Abstract

New shiitake (Lentinula edodes) strain "soohyangko" was bred for bed-log cultivation. Fruit-body production of "soohyangko" was most at summer and autumn. The fruit-body is hemispherical shape, brown colored and diameter of pileus is ca. 56 mm. Optimum temperature of fruit-body formation was $18{\sim}28^{\circ}$, and the fruiting is concentrated. The total amount of fruit-body production during 4 years (one generation) was $140kg/m^3$ log.

표고 "수향고"는 Di-mon 교잡에 의해 육성되어 품종으로 등록요건에 적합한 조건시험을 거쳐 품종출원 되었다. 균사생장은 $25^{\circ}$에서 가장 우수하였다. 버섯의 형태는 평반구형의 대엽, 후육으로 갓직경은 약 52mm이고 갓의 두께는 약 17mm이다. 주름살 측면은 평활형이며 주름살 폭은 보통으로 갓과 대의 위치는 중심생이고 갓의 가장자리에 인피가 있다. 도목살수에 의한 버섯발생에 적합한 품종으로 집중발생형이다. 버섯의 발이온도는 $18{\sim}28^{\circ}$로 발생시기가 6월, 8~9월인 고온성 품종이다. 재배시험지에서 4년간 $140kg/m^3$의 표고가 생산되었다.

Keywords

References

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