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The Study on Productivity of Commercial Korea Chickens for Crossbred Korean Native Chickens

한국 재래닭 및 토착종을 활용한 토종 실용계의 생산성 연구

  • Lee, Myeong-Ji (Poultry Science Division, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Kim, Sang-Ho (Poultry Science Division, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Heo, Kang-Nyeong (Poultry Science Division, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Kim, Hak-Kyu (Poultry Science Division, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Choi, Hee-Cheol (Poultry Science Division, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Hong, Eui-Chul (Poultry Science Division, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Choo, Hyo-Jun (Poultry Science Division, National Institute of Animal Science, RDA) ;
  • Kim, Chong-Dae (Poultry Science Division, National Institute of Animal Science, RDA)
  • 이명지 (농촌진흥청 국립축산과학원 가금과) ;
  • 김상호 (농촌진흥청 국립축산과학원 가금과) ;
  • 허강녕 (농촌진흥청 국립축산과학원 가금과) ;
  • 김학규 (농촌진흥청 국립축산과학원 가금과) ;
  • 최희철 (농촌진흥청 국립축산과학원 가금과) ;
  • 홍의철 (농촌진흥청 국립축산과학원 가금과) ;
  • 추효준 (농촌진흥청 국립축산과학원 가금과) ;
  • 김종대 (농촌진흥청 국립축산과학원 가금과)
  • Received : 2013.09.27
  • Accepted : 2013.11.15
  • Published : 2013.12.30

Abstract

This study was conducted to evaluate the productivity of Korean native chicken (KNC) 2 strains crossbred. The number of chicks analyzed in this study was 300. Crossbreds used in this studywere A) KNC R strains ${\times}$ KNC meat type S strains, B) KNC egg-meat D strains ${\times}$ KNC meat type H strains, C) KNC egg-meat D strains ${\times}$ KNC meat type S strains, D) KNC egg-meat C strains ${\times}$ KNC native Y strains, and E) KNC native Y strains ${\times}$ KNC meat type H strains. The crossbreds C had the highest performance on body weight gains at 7~10 weeks but crossbreds D showed the lowest (p<0.05). The feed conversion ratio of crossbreds D was the highest value at every weeks (p<0.05). But the carcass weight and carcass ratio of crossbreds D was the lowest value at every weeks (p<0.05). For the percentage of cutted meat, the ranges of mean were 30.60~33.75% in breast, 21.48~24.72% in leg, 11.95~14.33% in wing, 21.91~25.83% in back and of 7.38~8.72% in neck. The percentage of cutted meat for leg was the highest value at every weeks (p<0.05). These results suggested that the development of new crossbreds should be necessary for better performance.

본 시험은 한국 재래계와 토착종의 2원 교배를 통하여 생산된 실용계 생산성을 연구하고자 수행하였다. 5가지 교배조합으로 생성된 암 수평아리를 각각 30수씩 총 300수를 선별하였으며, 5개의 교배조합은 A) 재래종 R계통 ${\times}$ 토착육용종 S계통, B) 토착겸용종 D계통 ${\times}$ 토착육용종 H계통, C) 토착겸용종 D계통 ${\times}$ 토착육용종 S계통, D) 토착겸용종 C계통 ${\times}$ 재래종 Y계통, E) 재래종 Y계통 ${\times}$ 토착육용종 H계통이다. 교잡종별 증체량은 A와 C 교잡종에서 전반적으로 높은 경향을 나타내었으며, D 교잡종의 증체량은 다른 계통에 비하여 유의적으로 낮은 경향을 보였다(p<0.05). 사료 섭취량의 경우도 증체량과 유사하였으며, 사료 요구율은 전 기간에서 D 교잡종이 유의적으로 높은 경향을 나타내었다(p<0.05). 도체중 및 도체율은 D 교잡종이 다른 계통에 비하여 유의적으로 낮았으며, C 교잡종의 도체중이 7주령과 10주령에서 가장 높았으며, 13주령에서는 A 교잡종이 우수한 경향을 나타내었다(p<0.05). 부분육 생산 비율은 다리 30.60~33.75%, 가슴 21.48~24.72%, 날개 11.95~14.33%, 등 21.91~25.83%, 목 7.38~8.72%로 다리의 부분육 생산 비율이 가장 높게 나타났다. 이러한 연구 결과를 통하여 생성된 5교잡종을 3원교잡이나 4원교잡종 생산의 부계나 모계로 사용하여 산육성과 산란성이 우수한 토종 실용계를 생산하는데 기초자료로 이용될 것이라 사료된다.

Keywords

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