The Coffee Production and Change, and the Implications in Dak Lak, Vietnam

베트남 닥락 지방의 커피 생산과 변화, 그리고 의미

  • Lee, Sang-Yool (Department of Geography Education, Catholic University of Daegu)
  • Received : 2013.07.20
  • Accepted : 2013.08.20
  • Published : 2013.09.30

Abstract

The objective of this research is to provide an understanding of how coffee production has been taking place since the coffee industry in Vietnam came out in the global market after Doi Moi. Current research tries to understand how the local households of coffee production adjusts to their production process according to internal and external influences. In order to explore coffee production in the level of local and household units, the structure of coffee production in Dak Lak is first explored in terms of production and sales with the cases from two communes. The examination reveals that general characteristics of coffee crops that would reflect coffee production structure. Further, this study interrogates farmers' response to reflect some direct and indirect influences in recent years. That shows how the elements of coffee production in global market induce a change of coffee production in the study area. Those aspects are analyzed in relation to yearly coffee price fluctuation and diversification. Also, this research explores some of farmers' responses toward the environmental friendly coffee production.

본 연구는 베트남의 도이모이 정책 이후 국제시장에서 베트남의 커피 산업이 중요한 역할을 하게 되면서, 그 지역의 커피 생산 과정이 어떻게 진행되어왔는지를 파악하고자 한다. 본 연구의 초점은 어떠한 내부 및 외부적인 영향 하에서 커피 재배 농가구 측면에서 커피 생산이 이루어지고 있는지를 조사한다. 베트남의 주요 커피 산지인 닥락(Dak Lak)지역에서 커피 생산을 둘러싼 주요 관계성이 생산 및 판매에 어떻게 작동되고 있는지를 사례지역의 현장 답사에 의해 조사되었다. 먼저 닥락 지역의 커피 생산의 일반적인 현황을 중심으로 커피 생산 과정의 주요 특징이 파악된다. 나아가 본 연구에서는 최근에 이 지역의 커피 생산에 직접 또는 간접적인 영향에 대한 커피 재배 농민의 반응이 조사되었다. 연구 결과는 이 지역에서 커피 생산은 시장 지향적 및 외부적인 영향 하에서 커피 생산의 변화가 있다는 것이 커피 가격의 변화 및 작물 다변화를 모색하는 과정에서 나타나며, 아울러 환경 친화적인 커피 생산의 흐름을 규명하였다.

Keywords