Journal of Mushroom (한국버섯학회지)
- Volume 10 Issue 1
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- Pages.9-14
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- 2012
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- 1738-0294(pISSN)
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- 2288-8853(eISSN)
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Optimum mixture ratio of functional Lindera glauca for culture of oyster mushroom (Pleurotus ostreatus)
느타리버섯 재배를 위한 기능성자원 감태나무(Lindera glauca) 톱밥의 적정 혼합비율
- Lee, Chan-Jung (Mushroom Research Division, NIHHS, RDA) ;
- Jhune, Chang-Sung (Mushroom Research Division, NIHHS, RDA) ;
- Cheong, Jong-Chun (Mushroom Research Division, NIHHS, RDA) ;
- Kong, Won-Sik (Mushroom Research Division, NIHHS, RDA) ;
- Park, Gi-Chun (Department of Herbal Crop Research, NIHHS, RDA) ;
- Lee, Jeang-Hun (Department of Herbal Crop Research, NIHHS, RDA) ;
- Shin, Yu-Su (Department of Herbal Crop Research, NIHHS, RDA)
- 이찬중 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
- 전창성 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
- 정종천 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
- 공원식 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 버섯과) ;
- 박기춘 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부) ;
- 이정훈 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부) ;
- 신유수 (농촌진흥청 국립원예특작과학원 인삼특작부)
- Received : 2012.03.02
- Accepted : 2012.03.20
- Published : 2012.03.31
Abstract
This study was carried out to investigated optimum mixing ratio of Korean natural Lindera glauca for production of functional oyster mushroom. Total nitrogen and carbon source of Lindera glauca was 0.16% and 40.9%, respectively and C/N ratio was 215. Total nitrogen source and pH of substrate mixed with Lindera glauca was 2.8~3.0 and 4.8~5.0, respectively. The contents of
기능성 느타리버섯 재배를 위하여 국내에서 자생하는 감태나무의 적정 첨가량을 구명하기 위하여 실험을 실시하였다. 감태나무 톱밥의 수분함량은 6.8%였고, pH는 6.0이였다. 총질소함량은 0.16%였고, 총탄소함량은 40.9%였으며, C/N율은 215이었다. 혼합배지의 pH는 4.8~5.0이였으며, 총질소함량은 2.8~3.0%로 처리간에 뚜렷한 차이가 없었다. 무기성분인