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퍼지 기반의 식단 추천 시스템 설계 및 구현

Design and Implementation of Fuzzy-based Menu Recommendation System

  • 김혜미 (백석대학교 정보통신학부) ;
  • 노승민 (백석대학교 정보통신학부) ;
  • 홍진근 (백석대학교 정보통신학부)
  • Kim, Hye-Mi (Division of Information and Communication, Baekseok University) ;
  • Rho, Seung-Min (Division of Information and Communication, Baekseok University) ;
  • Hong, Jin-Keun (Division of Information and Communication, Baekseok University)
  • 투고 : 2012.11.15
  • 심사 : 2012.12.30
  • 발행 : 2012.12.31

초록

본 논문에서는 사용자의 신체 정보를 이용하여 애매한 신체정보를 퍼지화하고 사례자 데이터베이스를 통해 식단을 추천하는 시스템을 제안한다. 사용자의 신체 정보 중에서도 키와 몸무게를 입력받아 BMI(Body Mass index)지수로 계산한다. 사용자의 신체정보 중 근육량 정도와 계산되어진 BMI지수를 퍼지화 시켜 사용자 개개인의 신체 상황을 고려한 비만도를 계산한다. 사용자의 비만도를 기준으로 사례자 데이터베이스 내에 사례자들의 비만도를 비교하여 가장 비슷한 사례자 비만도에 대한 식단을 추천할 수 있다. 안드로이드 환경에서 구현을 하였으며, 다양한 실험을 통해 제안한 퍼지 기반의 추천 기법이 만족할 만한 결과를 나타내고 있음을 보인다.

In this paper, we propose a system that recommends the appropriate menu using the fuzzy rules and the case database. The rules are defined by using the user's body information such as height and weight and these information is often vague. Due to its fuzziness, we use the fuzzy logic to represent the information. In our system, it firstly gets the body information for computing the BMI (Body Mass Index) values. Then it combines the muscle mass factor and BMI values to make a fuzzification for calculating the obesity rate. It finally recommends the most relative menu by comparing with the user's obesity rate from each cases in the database. We implement the system on the Android platform and show that our proposed method can achieve reasonable performance through the various experiments,

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참고문헌

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피인용 문헌

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