Journal of Distribution Research (한국유통학회지:유통연구)
- Volume 16 Issue 1
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- Pages.1-27
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- 2011
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- 1226-9263(pISSN)
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- 2383-9694(eISSN)
The Study on the Influence of Selection Characteristics of Franchise System, business possibility, Communication, Moral Hazard on Franchisee's Perceived Risk, and Recontracting Intention in the Food Service Franchise Industry
외식 프랜차이저의 사업성, 커뮤니케이션, 모럴해저드가 프랜차이지의 위험지각과 재계약의도에 미치는 영향
- Yu, Jong-Pil (Dept. of Bussiness Administration, Sejong University) ;
- Lee, In-Ho (Institute of Start Up Business, Changupe.com)
- Received : 2010.05.25
- Accepted : 2010.12.07
- Published : 2011.01.30
Abstract
I. Introduction: This study is to examine the structural relationships among exogenous variable (preliminary and post-support, franchisee's perceived business possibility, communication, moral hazard), the mediated variables(satisfaction, perceived risk, trust) and dependent variable(recontracting intention) in the food service franchise industry context. More specifically, this study has considered some realistic characteristics factors influencing satisfaction, perceived risk and trust between franchisors and franchisees and their further recontracting intention from the perspective of a practical approach. In this study, 437 data has been collected and used for the SPSS and AMOS analysis. The data were analyzed with structural equation modeling. Since the result of the overall model analysis demonstrated a good fit, we could further analyze our data. II. Research Model: This study is to examine the structural relationships among preliminary and post-support by franchisor, franchisee's perceived business possibility, and communication, moral hazard, has on effect on franchisee's satisfaction, perceived risk, trust and recontracting intention in the food service franchise industry context. Hypotheses are as following (Stern & EL-Ansary 1988; Oliver, 1997;Kee & Knox, 1970; Moorman, Deshpande & Zaltman, 1993; Perron, 1998; Zaheer, McEvily, Perrone, 1998). III. Result and Implication: We examined franchisee who have food service stores for samples of this study. The data were analyzed with structural equation modeling using path analysis. The result of the overall model analysis appeared as following:
본 연구는 프랜차이즈 본사의 선택속성으로서 사전지원, 사후지원, 지각된 사업성과, 가맹본부와 가맹점의 커뮤니케이션, 가맹본부의 모럴해저드 등 외생변수가 매개변수인 가맹점의 만족과 위험지각에 미치는 영향을 분석하고, 이들 매개 변수가 다시 신뢰와 결과변수인 재계약의도에 미치는 영향관계를 분석하였다. 기존의 연구들과 차별점으로, 가맹본부의 가맹점에 대한 지원을 개점 전 지원인 사전지원으로, 개점 후 지원인 사후지원으로 구분하였고, 가맹점이 실제 사업운영 과정에서 느끼는 가장 중요한 지각된 사업성, 그리고 가맹본부와 가맹점의 쌍방향성의 커뮤니케이션 정도, 또 가맹본부의 모럴해저드를 연구모델에 설정하여 가맹점 만족, 위험지각, 신뢰, 재계약의도 등의 관계를 프랜차이즈 시스템의 실질적 관점에서 조사한 점이라고 할 수 있다. 연구결과 (1)가맹본부의 사전지원, 사후지원, 지각된 사업성, 커뮤니케이션, 모럴해저드는 가맹점 만족에 영향을 미쳤고, (2)지각된 사업성, 커뮤니케이션, 모럴해저드는 위험지각에도 유의한 영향을 미쳤으며, (3)만족과 위험지각, 신뢰 모두 재계약의도에 유의한 영향을 미친 것으로 나타났다. 또한 이러한 결과를 바탕으로 본 연구는 향후 프랜차이즈 산업발전에 발전적인 시사점을 제시하였다.
Keywords