Abstract
Feed industry began to demand that beyond simple feeds to meet the needs of customers with a premium catering by economic development situation and, depending on the user's convenience and customer needs. But tableware introduced in the feed system, the introduction of RFID. High and low temperatures and salinity problems that RFID chips, the feed system malfunction. In this paper, infused with IT Convergence Technology was carried out for a smart lunch by putting RFID chips in the Food Court distribute food. Food court meal to ensure stability of the system was a smart lunch that Hot food ($125^{\circ}C$) and cold ($-40^{\circ}C$) and salinity reflecting foods in High temperature, low temperature experiments, through salt spray test. In addition, the existing straight distribute food, scramble distribute food, Marketplace distribute food, Food Court and the advantages of a comparative analysis of distribute food investigated. Through this paper distribute food will contribute to the Food Court. IT convergence technology (RFID, LCD, S/W, H/W) to apply the feed industry in the development of Smart Food Court.
급식산업은 경제발전상황과 사용자의 편의성 및 고객욕구에 따라 단순급식을 벗어나 고객의 욕구를 만족시킬 수 있는 프리미엄급 급식을 요구하기 시작하였다. 급식 시스템에 도입된 식기에 RFID을 도입 하였으나, 고온과 저온 및 염도에 RFID 칩이 오작동하여 급식시스템에 문제가 발생하였다. 본 논문에서는 IT융합기술이 접목된 스마트 급식을 위하여 Food Court 배식에 RFID 칩을 넣어서 실험을 하였다. Food court 급식 시스템에서 뜨거운 음식($125^{\circ}C$)과 차가운 음식($-40^{\circ}C$) 및 염분이 함유된 음식을 반영하여 고온, 저온 실험, 염수 분무 실험을 통하여 스마트 급식의 안정성을 확보 하였다. 또한 기존의 일자형 배식, 스크램블형 배식, Marketplace 배식, Food Court 배식을 비교 분석하고 장점을 연구하였다. 본 논문연구를 통하여 Food Court 배식에 IT융합 기술인(RFID, LCD, S/W, H/W)을 적용하는 스마트 Food Court 급식산업발전에 기여할 것이다.