DOI QR코드

DOI QR Code

Preparation and Bonding Properties of Natural Garlic Adhesives for Wallpaper

벽지용 천연마늘접착제의 제조 및 접착성능

  • Roh, Jeongkwan (Department of Interior Materials Engineering, Gyeongnam National University of Science and Technology) ;
  • Lee, Jinwha (JR Co., Ltd.)
  • 노정관 (경남과학기술대학교 인테리어재료공학과) ;
  • 이진화 ((주)제이알)
  • Received : 2011.10.28
  • Accepted : 2011.12.14
  • Published : 2011.12.30

Abstract

As the enhancement of indoor air quality is increasingly compelling the use of natural materials without any emission, this study reports the preparation and performance of natural garlic adhesives for wallpaper. The natural garlic adhesives were successfully prepared by the extraction of the clove of raw garlic with water to isolate carbohydrates and proteins. Properties of the prepared garlic adhesives such as the non volatile solids content, viscosity, density, and pH were 62%, 2,789 mPa.s, $1.3g/cm^3$, and 6.6, respectively. The non-volatile solids content has a great impact on the adhesion performance of the prepared garlic adhesives, which was adequate about 60%. Bonding strength of prepared garlic adhesives was greater than the requirement of a Korean standard for wallpaper. In addition, the garlic adhesives showed antibacterial activity inheriting from the garlic. It is expected that the prepared garlic adhesives could be used as safe and natural adhesives without emitting any volatile organic compounds and formaldehyde gas.

최근 실내공간에서의 안전성을 확보하기 위해 유해물질의 방출이 없는 천연재료의 사용이 요구됨에 따라 음식재료인 마늘을 이용한 도배용 천연마늘접착제의 제조와 그 성능에 관하여 검토하였다. 마늘을 이용한 천연접착제는 생마늘을 물로 추출하여 탄수화물과 단백질을 분리 및 농축하는 방법에 의해 제조가 가능하였다. 제조한 천연마늘접착제의 접착성능은 불휘발분의 양에 의해 크게 영향 받았으며, 최적의 불휘발분은 60% 전후였다. 제조한 천연마늘 수지의 특성은 불휘발분 62%, 밀도 $1.3g/cm^3$, 점도 2,789 mPa s, pH 6.6이었다. 또한, 마늘 접착제의 접착성능은 KS의 기준을 크게 상회하였으며, 방부제의 첨가 없이도 마늘이 가지고 있는 항균성을 유지하고 있었으며, 특히 휘발성유기화합물과 폼알데하이드의 방산이 거의 없는 매우 안전한 천연접착제로서의 이용이 가능할 것으로 기대된다.

Keywords

References

  1. 조현, 최종문, 김우재, 한국생활환경학회지, 13, 283 (2006).
  2. 오진경, 임동혁, 김소연, 김현중, 접착 및 계면, 9, 34 (2008).
  3. K. Umemura, Materials Science and Technology (Japan), 41, 68 (2004).
  4. W. Wang, X. Zhang, and X. Li, Pigment and Resin Technology, 37, 229 (2008). https://doi.org/10.1108/03699420810887861
  5. 최재훈, 황현득, 문제익, 김현중, 여환명, 목재공학, 35, 38 (2007).
  6. M. L. Kuo, D. J. Myers, H. Heemstra, D. Curry, D. O. Adams, and D. D. Stokke, U.S. Patent 6,306,997 (2001).
  7. Y. Liu and K. Li, Macromolecular Rapid Communications 23, 739 (2002). https://doi.org/10.1002/1521-3927(20020901)23:13<739::AID-MARC739>3.0.CO;2-0
  8. Y. Liu and K. Li, Macromolecular Rapid Communications, 25, 1835 (2004). https://doi.org/10.1002/marc.200400363
  9. K. Li, S. Peshkova, and X. Geng, Journal of the American Oil Chemists' Society, 81, 487 (2004). https://doi.org/10.1007/s11746-004-0928-1
  10. Y. Liu and K. Li, International Journal of Adhesion and Adhesives, 27, 59 (2007). https://doi.org/10.1016/j.ijadhadh.2005.12.004
  11. J. Huang and K. Li, Journal of the American Oil Chemists' Society, 85, 63 (2008). https://doi.org/10.1007/s11746-007-1162-1
  12. 이지순, 한국생태환경건축학회논문집, 11, 39 (2011).
  13. 조현, 김우재, 최종문, 이종인, 대한건축학회 학술발표대회논문집, 26, 709 (2006).
  14. http://faostat.fao.org.
  15. 김연순, 박경숙, 경규항, 심선택, 김현구, 한국식품과학회지, 28, 730 (1996).
  16. 정창호, 배영일, 이진화, 노정관, 신창식, 최진상, 심기환, 농업생명과학연구, 43, 51 (2009).
  17. 정건섭, 김지연, 김영민. 한국식품과학회지, 35, 540 (2003).