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Study on Quality of Corn AG-BAG Silage Manufactured with Corn Grown in Reclaimed Paddy Field

간척지에서 수확한 옥수수 AG-BAG 사일리지의 품질에 관한 연구

  • 최기춘 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 표효열 (당진낙협축협) ;
  • 정민웅 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 박형수 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 김종근 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 송채은 (전남대학교) ;
  • 백광수 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 윤세형 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 서성 (농촌진흥청 국립축산과학원) ;
  • 임영철 (농촌진흥청 국립축산과학원)
  • Received : 2011.05.23
  • Accepted : 2011.10.05
  • Published : 2011.12.31

Abstract

This study was carried out to examine the nutritive values and quality of agricultural bag (AG-BAG) silage manufactured with corn grown in reclaimed paddy field of Sukmoon at Dangjin Province in Korea. The cultivars of silage corn used in this experiment 1 were both Kwangpyungok and P32B33. The fertilizer were applied with the amounts of customary applications (200 kg N/ha, 150 kg $P_2O_5$/ha and 150 kg $K_2O$/ha). The content of moisture in corn AG-BAG silage ranged from 68 to 79%. The pH in corn AG-BAG silage stages ranged from 3.49 to 3.65 and was not influenced by the harvest time. The contents of crude protein (CP) in corn AG-BAG silage decreased with delayed harvest time. However, the contents of ADF (acid detergent fiber) and NDF (neutral detergent fiber) increased. The content of lactic acid increased with delayed harvest time, but the content of acetic acid decreased. Therefore, we suggest that the system of AG-BAG silage can improve the quality of corn silage and be one of the economical and effective methods to manufacture corn silage.

본 연구는 논에서 재배된 옥수수를 이용하여 AG-BAG 사일리지의 품질에 미치는 영향을 구명하기 위하여 충남 석문 간척지에서 수행되었다. 옥수수 AG-BAG 사일리지의 수분함량은 68~79% 범위를 유지하였고, pH는 3.49-3.65을 유지하였으며 수확기간에 따른 차이는 크지 않았다. 수확기가 늦어짐에 따라 AG-BAG 사일리지의 조단백질 함량은 감소하는 경향을 보였으나 섬유소인 NDF 및 ADF 함량은 증가하였다. 또한 수확기가 늦어짐에 따라 젖산 함량은 증가되었으나(P<0.05) 초산 함량은 감소되었다. 따라서 본 연구에서는 대단위 간척지 논에서 재배된 옥수수 사일리지 제조에 AG-BAG의 이용은 사일리지 발효가 양호하여 품질을 향상시켰을 뿐 만 아니라 옥수수 사일리지 제조에 경제적이며 효율적인 방법의 하나가 될 수 있다는 것을 보여주었다.

Keywords

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